Vredespaleis Vijfje maakt thema recht en vrede actueel
Op maandag 26 augustus 2013 verrichtte de heer Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag, de Eerste Slag van het ‘Vredespaleis Vijfje’ onder toeziend oog van gastheer Frans Weekers, staatssecretaris van Financiën, en van Muntmeester Maarten Brouwer van de Koninklijke Nederlandse Munt. De ceremoniële Eerste Slag vond plaats in Utrecht bij de Koninklijke Nederlandse Munt, producent van onder andere de Nederlandse euromunten.
Staatssecretaris Weekers sprak over een memorabele munt: “Met deze munt herdenkt de Nederlandse overheid dat een eeuw geleden het Vredespaleis in Nederland werd gevestigd. Inmiddels staat Den Haag wereldwijd bekend als dé stad van internationaal recht en vrede en zijn daar verschillende internationale organisaties gezeteld. Deze munt onderstreept de bijzondere positie die ons land in de afgelopen 100 jaar heeft opgebouwd op het gebied van de internationale rechtsorde.”
Beeldend kunstenaar Thom Puckey
De bekende beeldend kunstenaar Thom Puckey, die tal van Nederlandse steden voorzag van zijn grootse sculpturen, wist op de herdenkingsmunt – met een diameter van 29 mm in doorsnede – een treffende verbeelding van het Vredespaleis te plaatsen. Hij koos voor een voorzijde die een jonge koning in aankomst verbeeldt. Door de plaatsing van het portret van Koning Willem-Alexander in een cirkel illustreert de kunstenaar dat er nog ruimte is voor de koning om te groeien. De drukke keerzijde reflecteert de volle, decoratieve en uitbundige architectuur van het Vredespaleis. Een mengeling van veel neostijlen die scherp contrasteren met het sobere doel van het Vredespaleis. De gekozen woorden ‘Arbitrage, Recht en Vrede’ verwijzen naar de verschillende betitelingen van het paleis. Voor het paleis zijn twee rechters met boek afgebeeld: zij benadrukken het belang van de rechtspraak.
“Het is natuurlijk prachtig om het Vredespaleis afgebeeld te hebben op een herdenkingsmunt”, aldus Maarten Brouwer, directeur van de Koninklijke Nederlandse Munt en Muntmeester. “Op die manier kan iedereen de munt, een communicatiemiddel bij uitstek, als een gebaar van vrede bij zich dragen.” Jaarlijks produceert de Koninklijke Nederlandse Munt vanwege zijn technologische kennis voor tal van (niet-) eurolanden munten, herdenkingsmunten en speciale verzamelaarsedities.
Beschikbaarheid en wettig betaalmiddel
Het ‘Vredespaleis Vijfje’ is vanaf vandaag te bestellen op http://www.herdenkingsmunt.nl en vanaf morgen verkrijgbaar bij de deelnemende postkantoren. Het is een officieel betaalmiddel in Nederland.