Grote Rus helpt Nederlanders uit Kunduz verhuizen

(Een militair:)
DE MILITAIR PRAAT ONHOORBAAR
MILITAIR: Heb jij dat ding al losgemaakt?
(Een vorkheftruck vervoert in het donker een lading.)
Kom maar! Iets terug! Ja! SERGEANT SZLANINA: De politietrainingsmissie is ten einde. We zijn hier op Kunduz bij het redeployment-element en wij pakken de spullen in die teruggaan naar Nederland.
(Een grote helikopter komt aanvliegen.)
Wij gebruiken de Mi-26, dat is de grootste Russische transporthelikopter ter wereld om spullen die we niet via de weg kunnen of mogen vervoeren op een andere locatie te krijgen. In dit geval is dat vanaf Kunduz Airport naar Mazar-e-Sharif. Hoe gaat het proces te werk? Nou, we gaan altijd een heleboel zaken de dag van tevoren al op 'flat racks' zetten. Dat zijn grote platen die achter op de vrachtwagen worden getrokken. Vervolgens vertrekken wij richting airport, dat gaat in konvooi. En als we dan op de vliegstrip aankomen, dan gaan we zelf de helikopter beladen. SZLANINA: Die staat.
(Een heftruck rijdt achteruit. Militairen overleggen. De rotor van de Mi-26 draait. Een man bestuurt de heli met een stuurknuppel. De Mi-26 vliegt over een startbaan en even later hoog door de lucht over een vlak landschap.)
GEPIEP
DE MILITAIREN OVERLEGGEN
GERONK
SZLANINA: Nou, als de heli dan vertrokken is dan komt hij aan op Mazar-e-Sharif. Dan nemen de collega's van het redeployment-element die daar gelegerd zijn, die nemen de boel over gaan daar de heli lossen en gaan dan alles weer gereedmaken voor transport naar Nederland.
(Een vrachtwagen waar houten kisten op staan, rijdt naar een blauw hek. Beeldtekst: Ministerie van Defensie, Audiovisuele Dienst, 2013.)
GERONK