Benelux-landen en Noordrijn-Westfalen gaan nauwer samenwerken
De Benelux-landen en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gaan de onderlinge samenwerking versterken. Dat hebben Nederland, België en Luxemburg afgesproken met Hannelore Kraft, de premier van Noordrijn-Westfalen. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) had hierover overleg met haar in Düsseldorf, samen met zijn Luxemburgse collega Jean Asselborn en de secretaris-generaal van de Benelux-unie, Jan van Laarhoven.
De Benelux-landen en Noordrijn-Westfalen zijn alle vier gebaat bij goede infrastructurele verbindingen en de vervolmaking van de Europese interne markt. Belangrijk aspect daarbij is de grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit. Dagelijks pendelen zo'n honderdduizend mensen op en neer tussen de betrokken landen en deelstaat om aan de andere kant van de grens hun brood verdienen.
Timmermans: "We moeten toewerken naar één arbeidsmarkt in Noordrijn-Westfalen en de Benelux. Aan de ene kant van de grens zijn er vacatures, aan de andere kant van de grens werkzoekenden. Soms blijken er nog belemmeringen te zijn om aan andere kant van de grens te werken. Daar moeten we wat aan doen."
De Benelux-landen en Noordrijn-Westfalen vormen samen een economisch blok met een Bruto Binnenlands Product van circa € 1600 miljard, een bevolking van 45 miljoen mensen en een oppervlakte van 110 duizend vierkante kilometer. De Benelux-landen en Noordrijn-Westfalen vormen een brug voor de handel tussen Oost- en West-Europa en tussen Noord- en Zuid-Europa.
De ministers van de Benelux-landen benadrukten het belang van grensoverschrijdend denken en verwelkomden de Benelux-strategie van de regering van Noordrijn-Westfalen. Onderdeel van deze strategie is onder meer samenwerking op het gebied van hernieuwbare energie, E-mobility en erkenning van vakdiploma's.
De Benelux-ministers en de premier van Noordrijn-Westfalen bespraken ook Europese thema's als de jeugdwerkloosheid in de eurozone.