Teeven bezoekt Irak
Begin deze week heeft staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) Irak bezocht om te spreken over de terugkeer van uitgeprocedeerde Irakezen naar hun vaderland. Tijdens het tweedaags bezoek aan zowel Bagdad als Erbil (Koerdische regio) sprak Teeven met verschillende Iraakse en Koerdische bewindspersonen over migratie en terugkeer.
Met zijn bezoek aan Irak heeft Teeven de dialoog tussen Nederland en Irak op het gebied van terugkeer op politiek niveau hervat met zowel de centraal Iraakse autoriteiten als met de Koerdische regio. Het bezoek is een belangrijke stap om op termijn te komen tot een gezamenlijke oplossing met Irak over de terugkeerproblematiek.
Teeven heeft met zijn Iraakse collega's afgesproken om gezamenlijk de zelfstandige terugkeer te stimuleren. Echter, gedwongen terugkeer is in Irak nog steeds een gevoelig onderwerp. Nu er al geruime tijd geen gedwongen terugkeer meer plaatsvindt naar Irak, liggen uitzettingen naar Irak nagenoeg stil. De Iraakse autoriteiten werken wel mee aan vrijwillige terugkeer.
Het Nederlandse terugkeerbeleid heeft als uitgangspunt de zelfstandige terugkeer van vreemdelingen die Nederland moeten verlaten. Daartoe stimuleert Nederland de zelfstandige, duurzame terugkeer van vreemdelingen en financiert diverse herintegratieprojecten. Wanneer de vreemdeling echter geen gebruik maakt van de mogelijkheid Nederland zelfstandig te verlaten met behulp van deze projecten, kan overgegaan worden tot uitzetting. Wanneer de illegale vreemdeling geen paspoort heeft, is daarbij ook medewerking van het land van herkomst vereist om de gedwongen terugkeer mogelijk te maken. Sinds 2010 zijn via de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) ongeveer tweeduizend Irakezen zelfstandig teruggekeerd naar Irak, die zo bijdragen bij aan de wederopbouw van hun land.
Naast gesprekken over migratie heeft Teeven ook uitgebreid gesproken met de autoriteiten over de ontwikkelingen op het gebied van veiligheid en justitie in Irak. De staatssecretaris is overigens geen onbekende in de regio, hij bezocht Erbil eerder als Kamerlid en ook als officier van justitie toen hij werkte aan de Van Anraat zaak.