Vrije beschikbaarheid biologisch materiaal plantenveredeling nodig
Nederland is een wereldspeler als het gaat om het kweken van nieuwe, sterke planten. Die kunnen bijvoorbeeld met minder gewasbeschermingsmiddelen toe. Je kunt die sterke planten maken door ze te veredelen via het traditionele kruisen en selecteren en ook door het toepassen van allerlei technieken waardoor je in de plantencel veranderingen kunt laten plaats vinden.
Innovatie bevorderen
Het is nodig dat biologisch materiaal voor die plantveredeling vrij beschikbaar is. Het bevordert de innovatie in de veredelingssector, wat goed is voor de Nederlandse concurrentiekracht maar ook voor de voedselzekerheid in de wereld. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Ze stelt een wijziging van de Rijksoctrooiwet 1995 aan de Kamer voor waarmee ze een beperkte veredelingsvrijstelling voor kwekers wil invoeren.
Moderne technieken
De opkomst van moderne technieken biedt veel mogelijkheden om beter biologisch materiaal te maken. Maar vaak zijn nieuwe producten niet door iedereen vrijelijk te gebruiken door het octrooirecht. De keuzevrijheid in de plantveredeling komt dan op gespannen voet te staan met het recht van de octrooihouder. Hierdoor komt, zeker op termijn, de vrije beschikbaarheid van biologisch materiaal voor plantenveredeling in het geding.
Balans herstellen
Om de balans tussen octrooirecht en het recht van kwekers op vrije beschikbaarheid te herstellen, zijn volgens de staatssecretaris maatregelen nodig, zowel in Nederland als internationaal. De eerste stap is gezet met het indienen van het wetsvoorstel waarin ze een beperkte veredelingsvrijstelling invoert. Maar er zijn verdere stappen nodig. 'Het herstel van de balans tussen kwekersrecht en octrooirecht kan het beste bereikt worden door een uitgebreide veredelingsvrijstelling. Maar daarvoor is een wijziging nodig van internationale regelingen en verdragen. Dat zal nog heel wat voeten in aarde hebben, maar dat is wel waar ik naartoe wil,' aldus staatssecretaris Dijksma.