Vier aanvragen eerste tranche bindend studieadvies
Vier instellingen voor hoger onderwijs willen al vanaf september 2013 met een of meer opleidingen meedoen aan het experiment bindend studieadvies (bsa) na het eerste jaar. Het Amsterdam University College van de UvA en de VU, de Rietveld Academie, Universiteit Leiden en de TU Delft hebben zich gemeld, aldus minister Bussemaker in een brief aan de Tweede Kamer.
De aanmeldingen gelden voor het cohort dat komend studiejaar begint. Deze studenten krijgen in hun tweede jaar te maken met het experiment. Dat zijn er in totaal een kleine vijfduizend.
Breed palet
Minister Bussemaker is tevreden met het aantal aanmeldingen: ,,Het is een breed palet van opleidingen dat wil meedoen: een university college, een universiteit die met een paar opleidingen meedoet en een met bijna al haar opleidingen, en een kunstacademie - een mooie dwarsdoorsnede van het hoger onderwijslandschap. Ook in omvang valt het niet tegen: instellingen hadden een maand de tijd om een plan te maken en zich in te schrijven. Er hebben zich al heel wat instellingen gemeld om met de volgende tranche mee te doen.’’ De tweede tranche van het experiment geldt voor de eerstejaars die in 2014 beginnen. Universiteiten en hogescholen die daaraan willen meedoen kunnen zich voor 1 april 2014 aanmelden. Het experiment loopt zes jaar.
Tweede studiejaar
Het is nu nog zo dat universiteiten en hogescholen wel in het eerste jaar een bindend studieadvies mogen afgeven maar daarna niet meer. Dit leidt ertoe dat sommige studenten na het eerste jaar de teugels laten vieren, omdat vertraging dan geen gevolgen meer heeft. Met de experimenten maakt Bussemaker het instellingen mogelijk ook na het eerste jaar een stok achter de deur te houden, op voorwaarde dat ze hun studiebegeleiding verbeteren, de kwaliteit van docenten vergroten en meer lesuren aanbieden. Ook moet de medezeggenschap het eens zijn met de invulling die een instelling geeft aan deelname aan het experiment.
Uitzonderingen
Op verzoek van de Tweede Kamer heeft Bussemaker een paar wijzigingen aangebracht in de experimenten. Zo mogen unieke opleidingen niet meedoen, omdat studenten de vrijheid moeten hebben om een opleiding zonder bsa na het eerste jaar te volgen. Ook kunnen bepaalde groepen worden uitgezonderd van de bsa-regeling, zoals topsporters, studenten die een tweede studie volgen of een bedrijf hebben of gehandicapten.
Het besluit dat het bsa na het eerste jaar regelt ligt voor advies bij de Raad van State