Economie, veiligheid en gezondheid gebaat bij natuur
De Natuurtop heeft afspraken opgeleverd om meer winst uit onze natuur te halen door slimme combinaties met economie, veiligheid en gezondheid. Provincies, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven hebben tijdens een bijeenkomst samen gekeken naar de inzet van natuur in Nederland. Dit maakt staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken bekend. De Natuurtop met ruim 300 deelnemers is onderdeel van de landelijke open dag van de natuur.
Dijksma: “Natuur is van groot belang. Naast ontspanning in het bos en waardering voor een bijzonder natuurgebied, zorgt natuur voor banen en ondernemerschap. Natuur is ook veiligheid en gezondheid met de ontwikkeling van medicijnen en bescherming tegen het water. De Natuurtop met allerlei partijen laat zien dat natuur een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van de overheid, boeren, bedrijven, natuurorganisaties en enthousiaste natuurliefhebbers.”
24 uur natuur
De Natuurtop is onderdeel van de landelijke open dag van de natuur: de 24 uur van de natuur. Door het hele land zijn zo'n 340 activiteiten georganiseerd: een kajaktocht over Nationaal Park Oosterschelde waar bruinvissen en zeehonden zwemmen, een wandeling met natuurgids door de Montferlandse bossen, varen langs de uiterwaarden van de Nederrijn, fietsen op de Midden-Nederlandroute, wandelen op het Marskramerpad of springen op het trilveen van de Weerribben. Naar schatting hebben ongeveer 10.000 mensen deelgenomen aan deze open dag.
Anders denken over natuur
Met de top is een andere weg ingeslagen in het denken over natuur, door in te zetten op een robuust nationaal natuurnetwerk waar bekeken wordt wat per gebied nodig is. Verder kan natuur ontwikkeling juist stimuleren; in de recreatiesector, bouw en als vestigingsplaats van bedrijven. Op de top zijn afspraken gemaakt om de economische waarde van natuur beter inzichtelijk te maken in jaarverslagen, in labels en prijzen van producten en het huishoudboekje van Nederland. Dit helpt consumenten, bedrijven en overheid om keuzes te maken die goed zijn voor de natuur én economie. Daarbij willen deelnemers van de bijeenkomst groenere speelpleinen bij basisscholen en meer parken en plantsoenen bij woonwijken en bedrijventerreinen.
Internationale agenda
Het kabinet heeft met een internationale agenda voor biodiversiteit ook aandacht voor natuur buiten Nederland. Koninkrijkseilanden Saba en Sint Eustatius krijgen in 2014 een zeezoogdierenreservaat. En de staatssecretaris zet zich in voor bescherming van de kraamkamer van onze paling in de Sargassozee, zodat de paling naar Nederland kan blijven trekken.