Video: Groningers delen hun elektriciteit
Bewoners van de Groningse Thomsonstraat zijn voorlopers: ze zijn aangesloten op een slim energienet, slaan energie op en leveren energie aan elkaar.
VOICE-OVER: In de Thomsonstraat in de stad Groningen kunnen bewoners energie leveren aan de buren.
Het project PowerMatching City onderzoekt hoe huishoudens hun energiegebruik en -opwekking zo efficiënt mogelijk kunnen maken.
MINISTER KAMP: De mensen hier in deze straat werken samen.
Die hebben zonnepanelen, die hebben een warmtepomp en die zijn heel bewust bezig om hun energieverbruik af te stemmen op het energieaanbod. Ze doen mee aan een soort proef en als die proef heel goed slaagt, dan kunnen we dat veel breder invoeren in Nederland, maar ook in andere landen van de wereld.
Er zijn ook veel andere landen die hierheen komen om te kijken wat hier gebeurt.
VOICE-OVER: Bewoners kunnen op een tablet hun energiegebruik en hun energieproductie bijhouden.
In het Groningse project wordt onder meer bekeken hoe de vraag naar stroom zo goed mogelijk verdeeld kan worden bijvoorbeeld door elektrische apparaten op verschillende momenten te starten.
FRANS STOKMAN: De gedachte is dat we dus ook een wasmachine en een afwasmachine krijgen, die je kunt instellen dat je bijvoorbeeld dus vóór zes uur morgenochtend de was doet maar het moment waarop die dan gaat wassen dat wordt dan bepaald door bijvoorbeeld het moment dat het het meest duurzaam is om hem te doen.
VERSLAGGEVER: Worden energiemaatschappijen dan vervolgens overbodig als dit gebeurt?
ALBERT VAN DEN NOORT: Uiteindelijk denk ik dat niet maar wat wel interessant is, is om te kijken wat hun rol in de toekomst gaat zijn.
Daar waar we nu voornamelijk de energie centraal opwekken zien we steeds meer decentrale opwekking dus in huizen zoals in PowerMatching City en ja, daar zul je dus ook op de een of andere manier je dienstverlening als energiemaatschappij op moeten aanpassen.
KAMP: Ik denk dat, zodra er geen wind waait en er geen zon schijnt dat ze toch allemaal, en wij allemaal, gewoon elektriciteit willen gebruiken om alles aan de gang te houden.
Dus ik denk dat we én centrale energieopwekking nodig hebben én decentrale energieopwekking.
En om dat allemaal goed op elkaar af te stemmen, dat is de kunst.
Daar heb je intelligente netwerken voor nodig en daar wordt hier nu een proef mee genomen.
STOKMAN: Ik zie het ook van belang voor de sociale binding en de sociale samenhang in buurten.
Wij hebben met onze straat regelmatig contact gehad over: hoe gaan we het doen?
En dat betekent dat je elkaar beter leert kennen dat je elkaar beter leert begrijpen en dergelijke.
Dus het is economisch verantwoord, het is sociaal beter en het is ook nog 's een keertje goed voor de natuur.
(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)
Opwekking en verbruik afstemmen
Het Power Matching Cityproject startte in 2010 in de wijk Hoogkerk. De 'slimme energiewijk' Thomsonstraat is het tweede project. Het innovatieve energienet is een praktijkvoorbeeld hoe opwekking en gebruik van energie op elkaar wordt afgestemd. In de tweede fase wordt de techniek nog beter wordt afgestemd op de wensen van bewoners.
Inzicht in verbruik met tablet
Zo kunnen zij nu op een tablet continu hun energieverbruik aflezen. En op momenten dat bijvoorbeeld zonnepanelen veel elektriciteit leveren, worden warmtepompen ingeschakeld die op andere momenten dan weer warm water leveren aan de bewoners. Minister Kamp van Economische Zaken zocht het project in Groningen maandag 17 juni 2013. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt het project Power Matching City.