Start uitwerkingsfase verdeelsystematiek inkomensdeel WWB/Participatiewet 2015 (informatie voor gemeenten)

Op 3 juni 2013 heeft de startbijeenkomst plaatsgevonden met de onderzoekers die de varianten voor de verbetering van het verdeelmodel voor het inkomensdeel WWB gaan uitwerken.

In 2012 is een brede verkenning uitgevoerd om te komen tot een verbeterd verdeelmodel voor het inkomensdeel WWB (straks Participatiewet). Uitkomst van de verkenning was dat vier varianten nader zullen worden uitgewerkt.

Begin juni zijn de onderzoekers gestart met de uitwerking van de verdeelmodellen. De verbetering van het huidig model wordt door APE uitgewerkt, de verschillenanalyse door Cebeon en het trendmodel door SEO. Deze bureaus zijn via een Europese aanbesteding geselecteerd. De multiniveau-analyse wordt door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) ontwikkeld.

Bij de uitwerking van de modellen zal rekening moeten worden gehouden met de invoering van de Participatiewet in 2015. Hierdoor wordt de huidige doelgroep van de WWB uitgebreid met mensen met een arbeidsbeperking (vanuit de Wajong en de Wsw).

De onderzoeken worden begeleid door een begeleidingscommissie waarin een zestal gemeenten vertegenwoordigd is naast de VNG, Divosa, de Raad voor de financiële verhoudingen en de meest betrokken departementen.

Begin volgend jaar zullen de varianten worden afgerond, waarna Berenschot de modellen zal beoordelen op basis van de criteria die in de verkenningsfase zijn geformuleerd. Evenals in de verkenningsfase zal SZW een bestuurlijke conferentie organiseren waar wethouders de gelegenheid wordt geboden te reageren op de uitgewerkte modellen.

In het voorjaar van 2014 zal de staatssecretaris van SZW een keuze maken voor één van de verdeelmodellen, zodat het budget vanaf 2015 kan worden toegekend op grond van de nieuwe systematiek.