Nederland organiseert fora voor samenwerking met Israel en Palestijnen

Nederland gaat fora organiseren voor samenwerking met Israel. Dat heeft minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) afgesproken met premier Netanyahu van Israel. Vandaag zal Timmermans hetzelfde afspreken met premier Hamdallah van de Palestijnse Autoriteit.

De fora zijn een instrument om de betrekkingen vorm te geven. Nederland heeft dergelijke samenwerkingsverbanden met veel landen waarmee het goede relaties onderhoudt, zoals Frankrijk, Duitsland en Polen.

De fora voor samenwerking met Israel en de Palestijnse autoriteit hebben innovatie als overkoepelend thema. In de eerste editie, eind dit jaar, zijn water en energie belangrijke samenwerkingsgebieden. Naast overheden worden ook bedrijven, kennisinstellingen en niet-gouvernementele organisaties betrokken. De fora worden eens in de twee jaar gehouden, de ene keer in Nederland, de andere keer in Israel en Palestijns Gebied.

Timmermans sprak met Netanyahu ook over de Israelische en Nederlandse zorgen over het nucleaire programma en de mensenrechten in Iran, en de ontwikkelingen in Syrie. Ze bespraken ook de Amerikaanse poging om het vredesproces vlot te trekken.

Gisteravond sprak Timmermans hierover door met Tzipi Livni, de Israelische minister voor het Midden-Oosten vredesproces.

Vandaag ontmoet Timmermans onder andere de Israelische president Peres en president Abbas en premier Rami Hamdallah van de Palestijnse Autoriteit.