Zeven burgemeesters ambassadeur fietsveiligheid
Op verzoek van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) gaan zeven burgemeesters zich als speciaal ambassadeur regionaal inzetten voor fietsveiligheid. Vandaag heeft zij hen een bundel overhandigd met een modelaanpak en voorbeelden van effectieve maatregelen. Nederlandse gemeenten kunnen die gebruiken om fietsen lokaal veiliger te maken. De zeven ambassadeurs Fietsveiligheid hebben daarbij een voortrekkersrol.
Minister Schultz: ‘Fietsen hoort bij Nederland en is niet weg te denken uit het straatbeeld. Het is gezond, duurzaam en met de fiets kom je snel waar je moet zijn. Fietsers zijn echter ook kwetsbaar en ik vind het belangrijk dat zij veilig aan het verkeer kunnen blijven deelnemen. Maatregelen daarvoor kunnen het beste op lokaal niveau worden genomen en ik ben dan ook blij dat deze zeven burgemeesters als ambassadeurs voor Fietsveiligheid hierin het voortouw nemen.’
Onder fietsers vallen relatief veel verkeersslachtoffers. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu onderneemt daarom met gemeenten actie om de fietsveiligheid te verbeteren en aan het eind van het jaar moeten alle gemeenten een plan van aanpak hebben. In de bundel die de minister aanbood aan de burgemeesters van Zoetermeer, Helmond, Amersfoort, Dronten, Oldambt, Franekeradeel en Delft, is een groot aantal voorbeelden opgenomen van oplossingen die op lokaal niveau gevonden zijn om fietsen veiliger te maken. Dat kan gaan om infrastructurele maatregelen, zoals het ontvlechten door aanleg van een fietsrotonde of het verwijderen van paaltjes, maar ook om maatregelen die de fietsvaardigheid beïnvloeden, zoals een fietsinformatiedag voor senioren.
De bundel Best practices Fietsveiligheid is samengesteld door Berenschot, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, in samenwerking met Vereniging Nederlandse Gemeenten en CROW-Fietsberaad.