Taskforce: Weren en aanpakken voedselfraudeurs

De kwaliteitssystemen in de voedingsindustrie worden verbeterd en sluiten beter op elkaar aan. De informatie aan de consument over de productie, het product en het etiket wordt verbeterd. Naast de voedselveiligheid wordt in de hele keten geborgd dat de producten daadwerkelijk ‘zijn wat ze zijn’. De uitwisseling van informatie tussen de kwaliteitssystemen en naar de overheid wordt hiertoe geoptimaliseerd. De winkel hanteert strengere inkoopvoorwaarden bij de inkoop. Door de hele voedselketen is afgesproken om bij twijfel aan de kwaliteit van een product dit niet meer in te kopen. Ook komt er een scherper toezicht door de overheid.

Dat staat in het actieplan van de Taskforce Voedselvertrouwen dat door staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken en minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar de Tweede Kamer is gestuurd. Dit actieplan is gemaakt naar aanleiding van de onrust die ontstond bij de fraude met paardenvlees.

Sharon Dijksma: 'Ik ben blij dat de vlees-, zuivel- en diervoedersector actie onderneemt. De consument moet kunnen vertrouwen op zijn voedsel. De overheid zal gerichter gaan controleren op voedselfraude en de boetes verhogen.’ Minister Schippers: ‘De consument moet zeker weten dat erin zit wat erop staat en dat het veilig is. Fraude en misleiding zijn ontoelaatbaar.’

Waarborg

De Taskforce Voedselvertrouwen is in korte tijd gekomen met een samenhangend actieplan. De aanpak vanuit de Taskforce is vooral gericht op een versterking van de private kwaliteitssystemen en daarmee het weren van fraudeurs. De maatregelen die nu zijn voorgesteld sluiten daarbij aan. In dit plan werken bedrijfsleven en de overheid samen. Het waarborgen van de kwaliteit en veiligheid van voedsel is essentieel bij het vertrouwen van de consument en burger.

Actieplan

Het actieplan van de Taskforce is één van de onderdelen waarmee de staatssecretaris en de minister meer zekerheid willen geven aan consumenten over het vertrouwen in voedsel.
Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft daarnaast de Onderzoeksraad voor de Veiligheid gevraagd onderzoek te doen naar de risico's in de vleessector.