Drie duurzame stalsystemen in de prijzen

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken stelt voor de ontwikkeling van drie duurzame stalsystemen een bijdrage  van elk 480.000 Euro beschikbaar. De drie stalsystemen die in de prijzen zijn gevallen zijn Windstreek/Duurzame kip krijgt vleugels, Pig Plaza en Kwatrijn.

Windstreek/Duurzame kip krijgt vleugels

Bij dit nieuwe houderijsysteem voor vleeskuikens wordt de stal zo ingericht dat de kuikens voor hun natuurlijke behoeften de meest geschikte omstandigheden kunnen vinden. Zo zijn er verschillende klimaatzones en leefniveaus. De zogenoemde moederklok is een geheel nieuw onderdeel, waaronder jonge vleeskuikens de eerste weken beschutting vinden. De hoge overdekte uitloop heeft alle kenmerken van een buitenverblijf en zorgt voor een natuurlijk dag- en nachtritme in de stal. Het energieverbruik is laag doordat gebruik wordt gemaakt van de eigen warmte van de kuikens en natuurlijke ventilatie. Alle benodigde energie komt van zonnepanelen in het dak. De gebogen dakvorm en de open voorkant bieden het publiek inkijk in de stal.

Pig Plaza

Uitgangspunt voor Pig Plaza is een familiestal, waarbij families en groepen varkens bij elkaar blijven. De varkens groeien mee met de ruimte en krijgen in de buitencirkels van de stallen steeds meer ruimte. De stallen van Pig Plaza zijn rond en worden zo gebouwd dat ze op gaan in de natuurlijke glooiing van het landschap. Door luchtreiniging aan de bron ontstaat een beter stalklimaat met een lager energieverbruik. Verder wordt energie geproduceerd uit zon, wind en vergisting van mest.

Kwatrijn

Met het bijzondere stalontwerp Kwatrijn is het mogelijk koeien meer stalruimte te geven en tegelijkertijd de impact op milieu, natuur en landschap te verkleinen. Dit stalconcept verenigt een hoge graad van dierenwelzijn, lage emissies van ammoniak en energieneutraliteit met een ontwerp dat goed in het landschap is in te passen. Ook draagt het stalsysteem bij aan de biodiversiteit door het gebruik van vaste stro-mest. De extra bouwkosten worden terugverdiend door een sterk verbeterd dierenwelzijn waardoor de levensduur van de koeien stijgt. 

Innovatieve projecten

De bijdragen die de initatiefnemers van de duurzame stalprojecten krijgen, zijn gebaseerd op de regeling Small Business Innovation Research (SBIR), een aanpak om innovatief ondernemerschap te stimuleren door het ontwikkelen van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Het SBIR-programma kent 3 fasen: haalbaarheidsonderzoek, ontwikkelingstraject en marktrijp maken.

Waarde voor de samenleving

In de eerste fase zijn 51 voorstellen ingediend. Hiervan zijn er tien gehonoreerd. Zij hebben elk een bijdrage van 45.000 Euro ontvangen voor een haalbaarheidsonderzoek. De 3 beste en meest belovende projectvoorstellen (volgens een onafhankelijke commissie van experts) krijgen nu in de tweede fase de kans om hun project verder te ontwikkelen en een prototype te bouwen. Belangrijke criteria daarbij zijn geweest technologische kwaliteit, innovatief karakter en toegevoegde waarde voor de samenleving.