Minister Ploumen bezoekt Uganda
Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft zondag een bezoek gebracht aan de Ugandese vrouwengevangenis Luzira, in de hoofdstad Kampala. Ze sprak met vrouwen over hun leefomstandigheden, en vernieuwingen die met Nederlandse hulp zijn ingevoerd, zoals rechtshulp, onderwijs en taakstraffen.
‘Het is belangrijk dat dit gebeurt, op deze manier kunnen de vrouwen werken aan een toekomst na hun straf’, zei de minister. Nederland betaalt mee aan de verbetering van de justitieketen in het Afrikaanse land. Zo worden ook trainingen voor rechters, officieren van justitie en politieagenten en de ontwikkeling van betere wetgeving gefinancierd.
Tijdens dit bezoek vertelde een vrouw dat zij na de dood van haar man van haar land werd gejaagd, omdat zij niet voor de wet getrouwd waren en geen formele landeigenaren waren. Zij klopte aan voor rechtshulp en heeft daardoor nu eigendomsrecht over het land waar zij en haar familie wonen.
De minister is in Uganda om daar te zien hoe haar nieuwe agenda van hulp, handel en investeringen kan bijdragen aan armoedebestrijding en hoe bedrijfsleven, kennisinstellingen en ngo’s daar aan bijdragen.
Eerder op de dag besprak ze met de minister van Handel de handelsrelaties met Nederland en Europa en investeringsmogelijkheden voor het Nederlands bedrijfsleven. ‘Uganda is een van de snelstgroeiende economieën in Afrika. Dit biedt kansen. Nederland is nu de vijfde buitenlandse investeerder in Uganda.’
Uganda is nog altijd een laaginkomensland. ‘De vondst van olie biedt kansen, maar het is een uitdaging om te zorgen dat alle lagen van de bevolking daar ook van profiteren en het milieu wordt beschermd. Dit kwam aan de orde tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de overheid, het parlement, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Nederland faciliteert de doorlopende discussie over wetgeving, maatschappelijk verantwoord ondernemen en de betrokkenheid van de lokale bevolking met deze partijen.’
Verder bezocht ze een Child Labour Free Zone, een initiatief van de campagne 'Stop Kinderarbeid (SKA)', gecoördineerd door Hivos. SKA beoogt kinderen uit het werk te halen, terug naar school te brengen en alternatieven inkomsten voor ouders te creëren.