Meer voedsel verspild
In 2011 is er in Nederland tussen de 6 en 60 kilo voedsel per hoofd van de bevolking meer verspild dan in 2009. De consument is van alle schakels in het voedselproces de grootste verspiller. Het meeste voedsel dat over is, verdwijnt naar de verbrandingsinstallatie. Daarnaast wordt veel verspild voedsel gebruikt voor veevoer en gecomposteerd. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer die samen met de monitor Voedselverspilling van Wageningen UR is verstuurd.
Geen afname sinds 2009
De monitor laat zien dat de verspilling in Nederland niet is afgenomen sinds 2009. Niet alleen de consument is een grote verspiller, maar ook bedrijven uit de aardappelverwerkende industrie, de bakkerijsector, plantvetten, sojaproducten, groente en fruit verspillen.
Minder afvoer, door betere inschatting
Daarnaast is het zeer aannemelijk dat de stromen in verbranding van bedrijfsafval vooral afkomstig zijn van de facilitaire dienstverlening. Oorzaak hiervan kan zijn gebrek aan kennis. Door een betere inschatting vooraf te maken van wat er nodig is op een dag en van de mogelijkheden tot hergebruik, hoeft er minder te worden afgevoerd. Er zijn hier goede voorbeelden te vinden bij de catering in een aantal ziekenhuizen. Er komt een actieplan hoe de verspilling van voedsel teruggedrongen kan worden. Dit plan zal rond de zomer beschikbaar zijn.
Geen directe cijfers verspilling bedrijfsleven
De grote marges in de hoeveelheid verspild voedsel worden veroorzaakt doordat er is teruggeredeneerd uit publiek beschikbare afvalcijfers. Deze manier is gebruikt, omdat er geen directe cijfers uit het bedrijfsleven beschikbaar zijn. Staatssecretaris Dijksma roept het bedrijfsleven op mee te werken en inzicht te verschaffen in hun voedselverspilling.