Combat trackers leren vak op Curaçao

Een groep van 24 mariniers volgde de afgelopen 2 weken op Curaçao de training tot combat tracker. Deze zoekspecialisten zijn in staat om personen te volgen, onder oorlogsomstandigheden en in alle soorten terrein.

SERGEANT-MAJOOR VONK: We zijn hier voor de militaire 'tracking course' op Curaçao. De eenheid is net geland vanuit zee en die gaat een spoor volgen landinwaarts. Wat houdt dat in? We kijken naar de omgeving naar de veranderingen in de natuurlijke staat. Mensen, dieren én voertuigen bijvoorbeeld laten sporen achter. Wij kijken naar die sporen en we kunnen die volgen tot aan waar de mensen zelf zijn. In dit geval is het een militaire oefening, volgen we onze vijand. Maar het kan ook zo zijn dat we op zoek gaan naar vermiste personen of een Search- and Rescue-actie, waar mensen vermist zijn en die we dan proberen terug te vinden.
(Militairen lopen een droog, heuvelachtig gebied in. Beeldtekst: Ministerie van Defensie, Audiovisuele Dienst, 2013.)

Soorten ondergrond

Kapitein Anton van den Berg is een van de 7 Nederlandse instructeurs. “We geven de training op Curaçao, omdat je hier op een klein oppervlakte militaire faciliteiten voorhanden hebt en heel veel soorten ondergrond; zand, bebost, verhard, bedekt met bladeren en verstedelijkt gebied.”

Combat trackers proberen gedrag en intentie van hun doelwit te voorspellen. De zoekcapaciteit is niet alleen van groot militair nut. Dat geldt ook voor nationale operaties, zoals het zoeken naar vermiste personen.

Van der Berg: “We zoeken nu mee naar de vermiste broertjes en laatst hielpen trackers de politie bij het zoeken naar een groot wapendepot. Ook worden we ingezet bij cold cases, maar het is het beste als we binnen 72 uur worden ingeroepen. Dan zijn de sporen vaak nog niet erg vervuild.”

Broertjes

Sinds afgelopen woensdag speuren combat trackers op verzoek van de politie weer naar sporen van de vermiste Ruben en Julian uit Zeist. Ze doen dit in het bosgebied tussen Doorn en Rhenen. Vorige week zochten de mariniers ook al in de bossen bij Doorn en in Limburg.