Ploumen wil Europees handelsoverleg met Afrika vlottrekken
Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) wil de onderhandelingen over Europese Partnerschapsakkoorden (EPA’s) met 3 Afrikaanse regio’s vlottrekken. Daartoe wil zij de Europese Commissie en de Afrikaanse partners dichter bij elkaar gaan brengen. Dat schrijft ze donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.
‘Het is cruciaal dat de onderhandelingen slagen. Zo niet, dan valt op 1 oktober 2014 het doek en raken ondernemers in landen als Namibië en Botswana hun vrije markttoegang tot de Europese Unie kwijt. Dat zou dramatisch zijn voor deze economieën die nu juist flink groeien waardoor steeds meer mensen uit de armoede ontsnappen’, aldus de minister.
Ploumen zal de urgentie van de EPA-onderhandelingen eind deze maand onder de aandacht brengen van haar Europese collegaministers en eurocommissaris De Gught. De onderhandelingen vallen onder de exclusieve bevoegdheid van de Europese Commissie.
Bovendien gaat de minister zo snel mogelijk met de belangrijke spelers uit de regio’s Zuidelijk Afrika, West-Afrika en Oost-Afrika in gesprek, te beginnen bij de top van de Afrikaanse Unie later deze maand. In de betreffende regio’s zal Nederland helpen bij het organiseren van stakeholderbijeenkomsten zodat ook daar meer dynamiek komt in de onderhandelingen.
Ploumen: ‘Juist doordat hulp en handel in mijn portefeuille gecombineerd zijn, is Nederland in de positie om de rol van honest broker op zich te nemen. We hebben geen tijd te verliezen. Het is zomaar 1 oktober 2014.’
In 1975 kregen 78 voormalige koloniën van EU-landen (ACS-landen) voordelige handelsvoorwaarden. Deze ‘positieve discriminatie’ is echter oneerlijk voor exporteurs uit andere lage- en middeninkomenslanden en in strijd met de regels die zijn afgesproken in de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De EU is hierom meermaals door de WTO veroordeeld. In 2000 is daarom besloten de regeling te vervangen door WTO-conforme vrijhandelsakkoorden. Daarmee komt de EU tegemoet aan de wens van de ACS-landen om niet terug te vallen op het voor hen ongunstiger Algemeen Preferentieel Stelsel dat voor alle ontwikkelingslanden geldt. In deze handelsakkoorden wordt - binnen de grenzen van de WTO - nadrukkelijk rekening gehouden met het ontwikkelingsniveau van de ACS-landen. Dit zodat de economie een eerlijke kans krijgt om te groeien, banen te scheppen en welvaart te creëren voor alle lagen van de bevolking.