Zorgplicht financiële dienstverleners wettelijk verankerd
Minister Dijsselbloem legt een algemene zorgplicht voor financiële dienstverleners vast in de wet. Zo wordt gewaarborgd dat financiële dienstverleners in het belang van de klant handelen. Ook wordt het mogelijk voor de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om eerder in te grijpen bij misstanden.
De wettelijke verankering van de zorgplicht volgt uit het regeerakkoord. De invoering is onderdeel van de Wijzigingswet financiële markten 2014. Dit wetsvoorstel bevat diverse aanpassingen van de Wet op het financieel toezicht (Wft) en enkele andere wetten op het terrein van de financiële markten. Het wetsvoorstel is vandaag bij de Tweede Kamer ingediend en heeft een beoogde inwerkingtredingdatum van 1 januari 2014.
Naast de zorgplicht introduceert het wetsvoorstel een grondslag voor de verplichting voor banken om kapitaalbuffers aan te houden. Dit is een extra laag vermogen bovenop het vereiste kapitaal dat banken altijd moeten aanhouden. De kapitaalbuffer werkt als een stootkussen: het kussen mag in zware tijden tijdelijk indeuken zonder dat de bank direct in gevaar komt. Er worden dan wel aanvullende maatregelen van kracht. Zo mag een bank bijvoorbeeld geen dividenden uitkeren. Met deze kapitaalbuffer wordt de kans op bankfaillissementen en financiële crises verkleind. Daarnaast wordt met het wetsvoorstel direct wettelijk toezicht op afwikkelondernemingen geïntroduceerd. Deze ondernemingen verzorgen de afwikkeling van transacties in financiële instrumenten en girale retailbetalingen. In de huidige situatie is sprake van vrijwillig toezicht en ontbreekt een handhavinginstrumentarium voor de toezichthouder. Direct wettelijk toezicht op afwikkelondernemingen draagt bij aan het versterken van de stabiliteit van het financiële stelsel.