Rekenkamer: krijgsmacht op goede weg

Defensie heeft het aantal onvolkomenheden in de boekhouding aanzienlijk verlaagd en daarmee een belangrijke vooruitgang geboekt. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Algemene Rekenkamer (ARK) over 2012.

Voorwaarts

Na het rapport over 2010 is Defensie aan de slag gegaan om de problematiek structureel te verbeteren. Daarvan zijn nu de resultaten terug te zien. Van 17 onvolkomen in 2011 ging het naar slechts 5 in 2012. Vooral het gebied van het financieel beheer en het materieelbeheer zette het ministerie een stap voorwaarts.

De ARK constateert in het jaarverslag daarnaast dat het beheer bij Defensie over de hele linie verbeterde. In slechts 5 van de 199 kritische beheerdomeinen zijn vorig jaar onvolkomenheden geconstateerd. Dat komt neer op 2,5%. De nog resterende onvolkomenheden liggen zich op het gebied van uitgaven voor materieel, het structureel indalen van het materieelbeheer in de lijn en de personeelsdossiers.

Snel betalen

Sinds 2011 voldoet Defensie aan de rijksbrede norm dat facturen binnen 90 dagen worden betaald. In de betalingsdossiers worden nog fouten aangetroffen, maar die zijn kleiner dan in voorgaande jaren. De omvangrijke dossiers zijn op orde.

Bij het materieelbeheer is in 2012 de Monitor Kwaliteit Materieelbeheer succesvol geïntroduceerd. Dat is een methode waarmee de kwaliteit van het Defensiebrede materieelbeheer in kaart wordt gebracht. De monitor werkt op basis van een risicoanalyse waardoor het mogelijk is in te spelen op zaken als vermissing en onbruikbaarheid van materieel.

Voortgaan

Volgens minister Hennis-Plasschaert moet Defensie ervoor zorgen dat in 2013 op de ingeslagen weg wordt voort gegaan. Ze stelt dat het monitoren van de voortgang van de controle en de aanvulling van de personeelsdossiers ook in 2013 haar uitdrukkelijke aandacht heeft.

Ieder jaar brengt de ARK een rapport uit bij het Jaarverslag van Defensie. Het rapport bevat een oordeel over de kwaliteit van het beheer bij Defensie. De afgelopen jaren was het rapport minder positief. In het rapport over het jaarverslag over 2010 werden zelfs 22 onvolkomenheden genoemd.