FIOD doet aanhoudingen in onderzoek naar merkvervalste artikelen
De FIOD heeft dinsdag twee mannen uit Leiden en Apeldoorn aangehouden op verdenking van grootschalige import en handel in namaakartikelen. Bij doorzoekingen van zes woningen in Apeldoorn, Leiderdorp en Deventer is een grote hoeveelheid nagemaakte producten aangetroffen. Hiernaast is illegaal vuurwerk, 2,5 kg hennep en een grote hoeveelheid stroomstootwapens aangetroffen en in beslag genomen. Ook zijn drie vuurwapens gevonden.
De doorzoekingen hebben geleid tot een derde aanhouding van een man uit Apeldoorn. In Utrecht, Apeldoorn en Nieuwegein zijn loodsen doorzocht. De FIOD heeft hier op grote schaal merkvervalste goederen aangetroffen. Deze goederen zijn in beslag genomen en met vrachtwagens afgevoerd.
Het vermoeden is dat een 37-jarige man uit Leiden de namaakartikelen importeerde. Hij verkocht ze onder andere door aan een 25-jarige man uit Apeldoorn. Vermoed wordt dat die persoon de artikelen weer doorverkocht werden aan een groot aantal andere handelaren. Ook naar een aantal van deze handelaren wordt in samenwerking met de Douane onderzoek gedaan. Dertien van de handelaren zijn door medewerkers van de Douane bezocht. Ook dit heeft geleid tot inbeslagname van merkvervalste goederen.
De aanleiding voor het onderzoek bestond mede uit informatie dat via een besloten Facebookgroep op grote schaal werd gehandeld in merkvervalste goederen. De FIOD heeft ook doorzoekingen gedaan in de woningen van drie leden van deze besloten Facebookgroep. Ook in deze woningen zijn goederen in beslag genomen waarvan wordt vermoed dat zij merkvervalst zijn. De Facebookgroep heeft circa 1800 leden. Omdat het een besloten groep is kon iemand pas toetreden na toestemming van de beheerder. Binnen de Facebookgroep werd gehandeld in merkvervalste kleding, schoenen, elektronica en parfum. De FIOD heeft Facebook geïnformeerd over de illegale handel door leden van de besloten groep.
Merken zijn beschermd in Nederland. Het is verboden merkartikelen na te maken en het is niet toegestaan om in valse merkartikelen te handelen. Het verstoort de goede werking van de (interne) markt en brengt de consumentenbescherming in het gedrang. Daarom treedt de overheid hier tegen op.
Omdat criminaliteit niet mag lonen is beslag gelegd op aangetroffen contant geld, banktegoeden en auto's. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.