Aanbieding Verantwoordingsstukken in de Tweede Kamer

Minister Dijsselbloem biedt het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2012 en de bijbehorende jaarverslagen aan de Tweede Kamer aan. De Kamervoorzitter kreeg de officiële (enige gedrukte) stukken uit het traditionele koffertje aangeboden.

Tijdens deze veertiende editie van Verantwoordingsdag kijken we terug op een roerig jaar waarin veel anders liep dan we tevoren dachten.
Het is overigens tekenend voor deze tijd van verandering dat het onverwachte inmiddels bijna dagelijkse kost is geworden.
Wat 2012 in ieder geval in politiek opzicht tot een bijzonder jaar maakte is dat veel verschillende partijen in veel verschillende rollen en fases aan de wieg hebben gestaan van het financieel-economisch beleid.
Ga maar na. We begonnen op basis van de Miljoenennota Prinsjesdag 2011 nog van het vorige kabinet CDA-VVD, met de gedoogsteun van de PVV.
Toen de economische vooruitzichten in het voorjaar verslechterden en aanvullende maatregelen onvermijdelijk werden, viel het kabinet.
Een gelegenheidscoalitie van VVD, CDA met D66, GroenLinks en ChristenUnie en het initiatief lag eigenlijk bij de laatste drie pakte vervolgens de draad op en presenteerde binnen korte tijd een pakket met aanvullende maatregelen, die deels ook al in 2012 ingingen.
En na de verkiezingen trad tegen het einde van het jaar het nieuwe kabinet van VVD en Partij van de Arbeid aan met ambitieuze plannen voor de komende jaren.
Mevrouw de voorzitter, in 2012 speelde de Europese schuldencrisis hoog op viel de economie tegen en raakten meer mensen werkloos.
Dat heeft natuurlijk ook invloed gehad op ons EMU-saldo dat is uitgekomen op 4,1 procent van het bruto binnenlands product.
Anders gezegd: de overheid, inclusief gemeenten, provincies en waterschappen gaf vorig jaar 24 miljard meer uit dan er binnenkwam.
Omgerekend 67 miljoen per dag. Dat is veel maar ik stel toch vast dat het EMU-saldo voor het derde jaar op rij is verbeterd met een half procentpunt vergeleken met het jaar ervoor.
Die verbetering is door de tegenvallende economie natuurlijk minder sterk dan waar we ons op richtten.
En toch is ook vorig jaar belangrijk werk verzet om de overheidsfinanciën stap voor stap weer gezond te krijgen.
We zijn er nog lang niet, maar de weg naar uiteindelijk evenwicht is wel korter geworden.
Nederland heeft zich internationaal ingezet om de Europese schuldencrisis te beperken en de stabiliteit binnen de eurozone in een stevig tempo structureel te verbeteren.
U kent de maatregelen die zijn genomen om het begrotingstoezicht te versterken.
Ook is vorig jaar de basis gelegd voor de invoering van een Europese bankenunie waar op dit moment hard aan wordt gewerkt en werd het Europees Stabiliteitsmechanisme van kracht.
Ondertussen zette de Europese Centrale Bank een cruciale stap in de zomer door een programma in te richten voor het opkopen van obligaties van zwakke eurolanden.
Mevrouw de voorzitter, op Verantwoordingsdag nemen we ook altijd het financiële management van het Rijk onder de loep en ondanks de bezuinigingen van de afgelopen jaren op mensen en middelen was een verantwoorde beheersing van de uitgaven in 2012 gewaarborgd.
De rechtmatigheid van de uitgaven, verplichtingen en ontvangsten lag net als vorige jaren ruim boven de norm van 99 procent.
Dat is dus over de hele linie een goed resultaat.
In de bedrijfsvoering van het Rijk zijn ook nog verbeteringen mogelijk.
Die zijn inmiddels ook in gang gezet mede op basis van de adviezen van de Rekenkamer.
En zo gaan we ook op het punt van het financieel management ambitieus door om de basis nog te verder versterken.
Mevrouw de voorzitter, ik rond af.
Op basis van de feiten en cijfers moet je wel concluderen dat 2012 een jaar was waarin we weinig cadeau kregen.
Maar laten we niet alleen naar de schaduwkanten kijken.
Het inspireert mij dat de politiek in 2012 ondanks alle tegenslagen heeft gedaan wat er in deze veranderende wereld het hardst nodig is: problemen indammen schulden beperken en het fundament verbeteren.
Vorig jaar is politiek breed en hard gewerkt om blijvend uitzicht te houden op een gezonde economie een economie zonder luchtbellen en zonder zich alsmaar opstapelende risico's.
We zijn vorig jaar doorgegaan op deze weg, een weg richting stabiele groei.
Mevrouw de voorzitter, dan wil ik u nu graag het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2012 en de andere Verantwoordingsstukken aanbieden.

(Aldus minister Dijsselbloem. De minister opent een bruin leren koffertje waarop in goudkleurige letters staat: Derde woensdag in mei. Hij haalt er twee documenten uit waar oranje linten omheen zitten en overhandigt ze aan een bode.)

ZACHT GEROEZEMOES

MINISTER DIJSSELBLOEM: We hebben het weer in klassieke vorm, gedrukt boekje, gedaan.
Alle modernismen zijn uitgeput. Hier heeft u het.

(De bode overhandigt de documenten aan de voorzitter. Die knikt naar de minister en legt de documenten voor zich op tafel. Ze gaat zitten en neemt het woord:)

GELACH EN GEROEZEMOES

Maar gelukkig zit er wel een mooi oranje lintje omheen. Ik dank u hartelijk.