Krijgsmacht herdenkt gevallenen
Defensie heeft zaterdag alle militairen en burgers van het Koninkrijk der Nederlanden herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen tijdens oorlogshandelingen en bij vredesmissies. Er waren plechtigheden in heel Nederland en in het buitenland.
Bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam legden Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Tom Middendorp en zijn 4 operationele commandanten een krans namens de krijgsmacht.
Eerst hadden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een krans gelegd. Daarna hield oud-CDS generaal buiten dienst Peter van Uhm een zeer persoonlijke en emotionele toespraak.
Minister-president Mark Rutte plaatste een krans in gezelschap van onder anderen minister Jeanine Hennis-Plasschaert. Militairen en oudgedienden uit de hele Defensieorganisatie verzorgden het ceremonieel, van erehaag tot kranswacht.
Sergeant majoor John Bessems, trompettist van de Kapel Koninklijke Luchtmacht, blies om exact 19.58 uur Taptoe op de Dam in Amsterdam. De Koninklijke Marechaussee hield na afloop de wacht bij het monument en bij de kransen en bloemen die waren gelegd.
Grebbeberg
De krijgsmacht herdacht op het Militair Ereveld ‘Grebbeberg’ bij Rhenen alle militairen die sinds 1940, waar ook ter wereld, voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn gevallen of zijn omgekomen bij de uitvoering van de militaire dienst. Dat gebeurde in aanwezigheid van Prinses Margriet, haar echtgenoot mr. Pieter van Vollenhoven en hun zoon Prins Pieter Christiaan.
Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Marc van Uhm fungeerde als gastheer. De erewacht werd gevormd door militairen van 11 Infanteriebataljon Garderegiment Grenadiers en Jagers uit Schaarsbergen. Aansluitend op de kranslegging volgde een defilé langs de ruim 800 graven. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso verzorgde de muziek.
Op de Johannes Postkazerne in Havelte herdachten militairen en veteranen van het regiment Johan Willem Friso hun collega's die tijdens missies zijn omgekomen.
Verder namen landmachtmilitairen deel aan herdenkingen in onder meer Roosendaal, Maastricht, Eindhoven, Middelburg, Den Bosch, Weert, Nijmegen en Deventer.
Den Helder
De Koninklijke Marine herdacht in Den Helder alle gevallen militairen van de zeemacht en van het koopvaardijpersoneel. Een gewapende wacht, deputaties van marine-eenheden en de Marinierskapel verzorgden de ceremoniële plechtigheid bij het monument ‘Voor hen die vielen’.
Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom en de souschef Operationele Behoeftestelling brigadegeneraal Martin Wijnen plaatsten een krans namens de Koninklijke Marine en de Commandant der Strijdkrachten.
Onderzeedienst
Bij het 'Monument voor de Gevallenen van de Onderzeedienst' in Den Helder herdachten nabestaanden de bemanningsleden van de Onderzeedienst die tijdens de Tweede Wereldoorlog op zee zijn omgekomen. De Koninklijke Marine verloor in de Tweede Wereldoorlog 7 onderzeeboten. De Hr. Ms. O-13 wordt nog steeds vermist op zee.
Caribisch gebied
Met een sobere herdenkingsplechtigheid, 2 minuten stilte en het leggen van kransen, vond bij het monument op het Waaigat te Willemstad de officiële dodenherdenking in het Caribisch Gebied plaats. Namens de marine legde de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied, brigadegeneraal der mariniers Dick Swijgman, een krans. Aansluitend aan de plechtigheid vond een herdenkingsplechtigheid plaats op de Militaire Begraafplaats te Willemstad.
Luchtmacht
Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Alexander Schnitger herdacht samen met genodigden alle Nederlandse burgers en militairen van de militaire luchtvaart die sinds de Tweede Wereld Oorlog zijn omgekomen. De herdenking vond plaats bij het monument voor de gevallenen op voormalig Vliegbasis Soesterberg en werd afgesloten met een fly-by van 4 F-16’s.
De toestellen vlogen een zogenoemde missing-man formatie. Hierbij verlaat een van de vliegtuigen de groep als symbool voor de gevallenen.
Missiegebieden
In Kunduz stonden de militairen en civiele functionarissen van de politietrainingsmissie tijdens een alle hens stil bij alle militairen en burgers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Commandant van de politietrainingsgroep kolonel der mariniers Marc Brinkman en raadsvrouw Eline Verbruggen hielden een toespraak, gevolgd door 2 minuten stilte.
Kabul
Onder leiding van de Senior National Representative kapitein-ter-zee George van Aalst stonden in de Afghaanse hoofdstad Kabul de Nederlandse militairen en burgers, gezamenlijk met hun internationale collega’s, opgesteld voor het Stafgebouw van het ISAF Hoofdkwartier voor een gepaste ceremonie. Na een korte toespraak van ambassadeur Han Peters en Van Aalst werd 2 minuten stilte in acht genomen.
De Ruyter
Tijdens de herdenkingsplechtigheid aan boord van Zr. Ms. De Ruyter, voor de kust van Somalië, sprak commandant kapitein-luitenant-ter-zee Harold Liebregs de gehele bemanning toe. Hierna werd de vlag ceremonieel halfstok gehangen, gevolgd door 2 minuten stilte.
Turkije
Militairen van de Patriot-eenheid in Turkije hebben vanavond een buitengewone vlaggenparade gehouden. Op Incirlik Airbase vond een plechtige ceremonie plaats waarbij de militairen 2 minuten stilte in acht namen. Daarnaast werd symbolisch de vlag gestreken en overhandigd aan commandant kolonel Marcel Buis. "Onze vrijheid is ons hoogste goed en daar kunnen en mogen we gelukkig elk jaar in Nederland bij stil staan. Maar deze vrijheid is niet vanzelfsprekend. Die vrijheid spreek je af”, zei Buis.
Ereveld
Ook in de Duitse plaats Osnabrück werden Nederlanders herdacht tijdens een kransleggingceremonie op het Nederlandse Ereveld. Hier liggen 393 Nederlanders begraven die in krijgsgevangenschap of tijdens de Arbeitseinsatz omkwamen. De namen van 140 anderen, van wie de lichamen nooit werden gevonden, zijn in een granieten plaquette vereeuwigd.