Persconferentie na ministerraad 19 april 2013
Letterlijke tekst van de persconferentie van minister-president Rutte na afloop van de ministerraad op 19 april 2013.
RUTTE
Goedemiddag, we hebben vandaag in de ministerraad teruggeblikt op het debat van afgelopen woensdag over het sociaal akkoord. Dat was een stevig debat. Het was ook een goed debat. We hebben inhoudelijk van gedachten gewisseld over de afspraken in het sociaal akkoord en kunnen vaststellen dat er bij verschillende fracties steun is voor de uitvoering van de vele elementen die in het sociaal akkoord voorkomen. Daar ben ik blij mee. Het is een belangrijk akkoord voor Nederland. Het laat zien dat we in staat zijn om met elkaar integraal - werkgevers, werknemers en kabinet - de maatschappelijke problemen op te lossen, aan te pakken en ook om gezamenlijk om verantwoordelijkheid te dragen voor de toekomst van ons land.
Met dit akkoord in de hand kunnen we doen wat nodig is om ervoor te zorgen dat Nederland ook in de toekomst een sterk land blijft, een aantrekkelijk land blijft. We gaan nu de maatregelen omzetten in wetgeving. Daar gaan we snel mee in aan de slag. Het voornemen is dat eind dit jaar alle wetsvoorstellen die te maken hebben met de grote onderwerpen uit het sociaal akkoord opnieuw in samenhang in de Kamer liggen.
Vandaag hebben we natuurlijk ook gesproken over de ontwikkeling van de werkloosheid. De cijfers zijn teleurstellend. Het aantal mensen zonder baan groeit. Dit betekent voor heel veel mensen en hun gezinnen grote zorgen, onzekerheid en onduidelijkheid over de toekomst. Wij doen als kabinet alles wat in onze macht ligt zoveel mogelijk mensen weer aan het werk te krijgen. Het sociaal akkoord kan daarbij een belangrijke rol spelen. In ieder geval laten deze cijfers zien hoe belangrijk het is door te gaan met het structureel hervormen van onze economie. Het verder op gang brengen van het verdienvermogen van Nederland en er op die manier voor te zorgen dat ook in de toekomst in dit land mensen een goede baan hebben en een goede toekomst.
Tot slot wil ik graag enkele woorden wijden aan het interview met Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima dat woensdag is uitgezonden. Ik vond het een goed interview. Ik denk dat heel veel mensen het een goed interview vonden. Dat bleek ook uit de reacties. De ontspannen houding waarmee ze over alle onderwerpen spraken. De helderheid waarmee ze dat deden, maar ook de betrokkenheid die ze lieten zien met ons land en onze inwoners die was enorm. Kortom: Nederland mag trots zijn op zijn aanstaande Koning en Koningin.
VAN DER HEYDE (NOS)
Meneer Rutte, even over het debat van gisterenavond. Hoe belangrijk vindt u het dat Fred Teeven kan aanblijven?
RUTTE
Fred Teeven is een gewaardeerde collega. Een uitstekende staatssecretaris. Dus ik ben blij dat hij doorgaat. En dat hij steun heeft gekregen van twee derde van de Kamer.
VAN DER HEYDE
Is hij inderdaad de aangewezen man om dat vertrouwen te herstellen?
RUTTE
Ja.
VAN DER HEYDE
Er zijn namelijk partijen zoals D66 ook en het CDA die dat niet vonden. Wat vindt u daarvan?
RUTTE
Ik vond dat anders. Kijk bij het CDA was de argumentatie ook een andere. Het CDA zei eigenlijk letterlijk in de derde termijn: het is niet zozeer dat wij de persoon Teeven niet vertrouwen. Wij als CDA vinden dat iemand die ook zichtbaar uiteindelijk voor moet aftreden. Ik ben het daar niet mee eens, ik vind het belangrijk dat Teeven zich verdedigde. Dat deed hij goed en uiteindelijk ook de steun van de Kamer kreeg.
VAN DER HEYDE
Nou, is er een onderzoek toegezegd. Wat zou dat moeten opleveren, dat onderzoek?
RUTTE
Dat onderzoek zal gaan naar de wijze waarop wij in Nederland uitvoering geven aan het asielbeleid, aan het migratiebeleid. Aan de belangrijke kenmerken die het asielbeleid in Nederland heeft. Stevig, maar ook humaan. Om erop toe te zien dat het zo gebeurt, te zien waar we dat kunnen verbeteren. Waar we die aspecten verder kunnen versterken.
VAN DER HEYDE
Er is eigenlijk gezegd dat die uitvoering op veel onderdelen niet humaan zou zijn. Bent u het daarmee eens?
RUTTE
In ieder geval in het geval van de Rus, meneer Dolmatov, die uiteindelijk zelfmoord heeft gepleegd in gevangenschap. Daar zijn - achteraf vastgesteld - grote fouten gemaakt. Het debat ging over in hoeverre er ook andere fouten worden gemaakt. Ik denk dat het heel goed is dat dit in samenhang met elkaar wordt bekeken.
VAN DER HEYDE
Maar moet het Nederlandse asielbeleid humaner worden?
RUTTE
Wat we moeten doen is ervoor zorgen dat waar wij de ambitie hebben dat ons asielbeleid stevig is en humaan is, dat dat ook in de praktijk zo is. En daar moet dit onderzoek op toezien.
VAN DER HEYDE
Maar dan zegt u dus eigenlijk dat het in de praktijk niet humaan is.
RUTTE
Dat we dat moeten bezien nu omdat er nu een geval is, een heel ernstig geval waarbij iemand is omgekomen. Zelfmoord heeft gepleegd in gevangenschap, die dus aan de zorg van de Nederlandse overheid was toevertrouwd. Ik vind het van heel groot belang dat we daar lessen uit trekken, die zijn voor een deel getrokken. De onderzoeken zullen ons daar verder bij helpen. Nederland heeft een strikt en humaan asielbeleid. Het is van belang dat het ook in de uitvoering zo is.
VAN DER HEYDE
Maar verwacht u dat er echt iets gaat veranderen aan het asielbeleid?
RUTTE
Dat zal ook uit die onderzoeken moeten blijken. Kijk, we hoeven die onderzoeken niet te doen als we alles al weten. Er zijn al door Teeven en zijn mensen conclusies getrokken op grond van wat er gebeurd is. Daar zijn ze ook in het debat uitvoerig over gesproken. Ik denk dat de onderzoeken die nu zijn toegezegd. Onder andere de onderzoeksraad voor veiligheid, het feit dat hij ook een visiedocument gaat opstellen zal bijdragen aan de uitvoering.
VAN DER HEYDE
Tot slot: was u aan het eind van de avond opgelucht over de uitkomst van het debat of had u het eigenlijk wel verwacht?
RUTTE
Ikzelf, ik ben eerlijk gezegd daar neutraal ingegaan, ik heb echt steeds gedacht. Zo heb ik het ook met Teeven van tevoren besproken. Dit is een zeer ernstige zaak. Je hebt naar mijn absolute overtuiging de juiste reactie gegeven. Ook de juiste maatregelen getroffen. Je komt langs de juiste redenering ook tot de conclusie dat jij degene moet zijn, jij Fred Teeven, degene moet zijn die het beleid moet uitvoeren. Je moet daar nu een meerderheid van de Kamer, zo het kan, een grotere meerderheid dan alleen de coalitie ervan overtuigen. En dat is hem gelukt.
VAN DER HEYDE
Ik sla even aan over het woord: ik stond daar neutraal in. Bedoelt u dat u aanvankelijk dacht nou ja het maakt niet uit wat de uitkomst is.
RUTTE
Nee. Uw vraag is een andere. Uw vraag was wat mijn verwachting was van de uitkomst. En ik heb me heel bewust, hoewel ik natuurlijk absoluut de hoop had dat dit goed zou aflopen en dat Fred Teeven op grond van de redenering en zijn eerste reacties en ook de manier waarop hij zich op het debat had voorbereid. En de eerste reacties ook, over fouten die er waren gemaakt, vond en vind ik dat hij ook de juiste reacties heeft gegeven. Waar ik mezelf toe heb gedwongen is niet om van tevoren al een voorspelling te gaan doen hoe dat in de Kamer zou gaan aflopen omdat ik het van groot belang vond dat dat debat ook zijn eigen gang zou hebben. En natuurlijk was ik hoopvol, in die zin, hoopte ik op een goede uitkomst.
VERBEEK (BNR)
Zelf eist Staatssecretaris Teeven op een gegeven moment onvoorwaardelijke steun en niet alleen van de coalitie maar ook van de belangrijkste oppositiepartijen zei hij. Wat vond u van die opstelling?
RUTTE
Verstandig. Als je zo`n fundamenteel debat hebt gevoerd met elkaar dan is het ook van groot belang om te weten of een ruime meerderheid van de Kamer ook echt expliciet steun uitspreekt.
VERBEEK
Was die opstelling met u gecoördineerd?
RUTTE
Daar kan ik geen mededelingen over doen.
VERBEEK
Maar u zegt: het was een verstandige opstelling maar aan het eind bleek toch dat CDA en D66 voor die motie van wantrouwen stemde.
RUTTE
Zo is het.
VERBEEK
En dus kreeg hij dus niet de onvoorwaardelijke steun van dat grote deel van de oppositie van die belangrijkste partijen uit de oppositie zoals hij van tevoren in dat debat had geëist.
RUTTE
Wacht even. Hij heeft de steun gekregen van twee derde van de Tweede Kamer. Dat vind ik een zeer ruime steun.
VERBEEK
En die opstelling van CDA en D66, wat vindt u daarvan?
RUTTE
Ik neem aan dat die partijen in volle, in volle integriteit hun eigen afweging hebben gemaakt. En die heb ik te respecteren.
VERBEEK
Teeven zei ook tijdens het debat dat hij lang had gedubd of hij moest aanblijven of aftreden. Heeft hij dat dubben met u gedaan?
RUTTE
Ook daar geen mededelingen over doen. Ik doe nooit mededelingen over gesprekken met bewindslieden. Ook niet over dubben.
SCHREINEMACHERS (RTL)
Nog even over hetzelfde onderwerp, u zegt: een ruime meerderheid van de Kamer steunt hem. Maar een derde van de Kamer steunt hem niet. Maakt hem dat geen aangeschoten wild?
RUTTE
Nee. Wat je in Nederland moet doen als er iets fout gaat. En hier is echt iets fout gegaan. Er heeft een man uiteindelijk zelfmoord gepleegd terwijl hij onder de bescherming viel van Nederland. Hij in detentie zat, dat is heel ernstig. Onderzoeken hebben laten zien dat er geen directe link te leggen is. Maar niettemin: het is gebeurd. Fred Teeven was zelf de eerste ook die daar zeer emotioneel over was. Dat heel ernstig vond. Heeft alles gedaan, aan gedaan, om al voor het debat de onderste steen boven te krijgen. De eerste vervolgacties ook bekend te maken. Er komen nu verdere onderzoeken. Ik denk dat dat ook de manier is waarop je dat moet doen. Vervolgens ga je naar de Kamer, daar ga je je verdedigen. Daar ga je kijken of je meerderheid van het parlement achter jouw standpunt kunt krijgen, achter de visie van Fred Teeven zelf die ik volledig met hem deel dat hij door kon. Dat is hem gelukt. Zo hoort het te gaan.
SCHREINEMACHERS
En toch is er een derde van de Kamer heeft geen vertrouwen meer in de staatssecretaris. Kan hij dan nog wel voldoende functioneren?
RUTTE
Zonder meer. Twee derde is een ruime meerderheid, ja.
SCHREINEMACHERS
Wat is dan de betekenis van een derde die dat vertrouwen niet meer heeft?
RUTTE
Dat hij het vertrouwen niet heeft en dat hij hard zal moeten werken om te proberen ook van die een derde het vertrouwen terug te krijgen.
SCHREINEMACHERS
Als ik nog een andere vraag mag stellen: heeft u ook uw buik vol van de Eerste Kamer?
RUTTE
Wat Halbe Zijlstra volgens mij gezegd heeft is - en dat ben ik zeer met hem eens - dat het van belang is dat de Eerste Kamer niet dat die moet worden opgeheven, maar dat de Eerste Kamer de eigen democratische rol moet spelen in het staatsbestel. En de eerste reacties uit de Eerste Kamer laten ook zien dat ze het met hem eens zijn. Want ook zij zeggen in de eerste reacties dat de Eerste Kamer er niet is om de Tweede Kamer over te doen. Maar om te kijken naar de kwaliteit van wetgeving. Dus in die zin heb ik sterk de indruk dat een grote meerderheid in de Eerste Kamer het met Zijlstra eens is.
SCHREINEMACHERS
Maar vindt u ook dat als de Eerste Kamer te politiek wordt dat die maar beter kan worden afgeschaft?
RUTTE
Gegeven de eerste reacties uit de Eerste Kamer dreigt dat dus niet. Want ook daar bevestigt men hoe belangrijk het is dat de Eerste Kamer vooral ook de rol heeft in het democratisch bestel die het moet hebben. Chambre de reflection, dus de plek waar wetgeving nog een laatste keer heel grondig bekeken wordt, heel grondig op kwaliteit getoetst wordt en niet het overdoen van het politieke afwegingsproces in de Tweede Kamer.
SCHREINEMACHERS
Maar als dat het geval zou zijn dan zou u toch helemaal niet op zoek hoeven naar bredere meerderheden in de Tweede Kamer als de Eerste Kamer alleen maar Chambre de reflection is en geen politieke rol speelt?
RUTTE
Nou, in ieder geval ben ik blij met de reacties uit de Eerste Kamer op de uitlatingen van Halbe Zijlstra. Dat ook zij vinden dat zij een duidelijke positie hebben in het staatsbestel en dat die positie niet is: het overdoen van de Tweede Kamer.
VAN DER HEYDE (NOS)
Ja meneer Rutte, waarom pleit uw partij ineens voor het afschaffen van die Eerste Kamer? VVD is toch altijd een partij die de Eerste Kamer ook heel belangrijk vindt.
RUTTE
Mijn partij, ook de fractievoorzitter van mijn partij in de Tweede Kamer pleit niet voor het afschaffen van de Eerste Kamer. Hij pleit ervoor dat de Eerste Kamer. En dat interview is glashelder in de Telegraaf vanochtend. Dat de Eerste Kamer bij de eigen leest blijft. Zicht houdt aan de taak die de Eerste Kamer heeft in het staatsbestel. En ik ben zeer blij met de eerste reacties uit die Eerste Kamer dat men daar zegt: ja inderdaad het is van groot belang dat wij die taak goed uitvoeren. Te weten: het heel goed op kwaliteit toetsen van wetgeving.
VAN DER HEYDE
Ja, maar wat in de geschiedenis is gebleken en dat geldt ook voor de VVD in de Eerste Kamer. Dat als men het niet eens is met een wetsvoorstel dat men dan op dat moment zegt: wij vinden de kwaliteit van het wetsvoorstel niet goed. Terwijl het eigenlijk een inhoudelijk oordeel betreft. Dat hebben alle partijen, hebben zich daar in het verleden schuldig aan gemaakt. Dat zal ook blijven gebeuren. Dus welke garantie heeft u nou dat dat nou niet meer gaat gebeuren?
RUTTE
Het zal zeker af en toe zo gaan. Maar ik heb zelf hele andere ervaringen. Ik was als staatssecretaris van Sociale Zaken verantwoordelijk voor een hele grote stelselwijziging in de bijstand. Ik heb in de Tweede Kamer de Partij van de Arbeid toen in dat kabinet van CDA, VVD en D66 niet kunnen overtuigen. In de Eerste Kamer heeft het overgrote deel van de Eerste Kamer fractie van de Partij van de Arbeid wel voor het wetsvoorstel gestemd. En daar ging het debat ook tien uur lang precies over waar het over moet gaan in de Eerste Kamer: de kwaliteit van wetgeving, de gevolgen van wetgeving voor de uitvoering, wat betekent het uiteindelijk ook voor de rechtspositie van mensen. Dat zijn typisch de vragen waar de Eerste Kamer naar kijkt. En waar de Eerste kamer ook toegevoegde waarde heeft.
VAN DER HEYDE
U bent het dus eigenlijk eens met de heer Zijlstra dat het politieke primaat bij de Tweede Kamer hoort te liggen?
RUTTE
Zeker.
VAN DER HEYDE
En zou dat kunnen betekenen dat er een situatie kan ontstaan waarbij het kabinet voor bepaalde wetsvoorstellen geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer en toch verwacht dat men daar voor zal gaan stemmen?
RUTTE
Gezien ook de uitlatingen van vele senatoren in reactie op de woorden van Halbe Zijlstra ben ik gesterkt dat ook daar het besef bestaat dat de Eerste Kamer een hele eigen positie heeft in het staatsbestel en dat het van belang die te borgen.
VAN DER HEYDE
Dat is een oproep eigenlijk?
RUTTE
Nee, ik stel vast wat men daar zelf van vindt.
VAN DER HEYDE
Maar doet u ook een oproep?
RUTTE
Die is niet nodig omdat men in de reacties op de woorden van Zijlstra die zei: blijf bij je leest, dat men zegt dat zullen we doen.
VAN DER HEYDE
Maar waarom is er dan bijvoorbeeld een woonakkoord gesloten om toch die meerderheid te hebben voor de (onverst. Red.) van minister Blok.
RUTTE
Omdat vanzelfsprekend van belang is dat waar je wetgeving hebt die in de Tweede Kamer in de Eerste plaats politiek getoetst wordt. Maar kijk bijvoorbeeld naar de bijdrage die de ChristenUnie aan het woonakkoord heeft geleverd. Die bijdrage betrof bijvoorbeeld de rol van de uitvoering, de rol van de corporaties. Kijk naar de bijdrage die de SGP in diezelfde hoek ook aan het woonakkoord heeft geleverd. Het overleg waarvan ik weet dat heeft plaatsgevonden tussen Tweede Kamer, ChristenUnie, SGP en Eerste Kamer fracties van ChristenUnie en SGP. Precies over deze kwesties waar de Eerste Kamer bij uitstek ook over gaat. En waarvan de senatoren zeiden: wil je uiteindelijk dat ook wij misschien gaan instemmen of daar in ieder geval een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid op hebben dan waren het van belang om op deze typische aspecten waar de Eerste Kamer op let die ook echt bij de taak van de Eerste kamer horen dat je daar op let.
VAN DER HEYDE
Maar gezien het interview van de heer Zijlstra in de Telegraaf gaat het kabinet nou minder dan wij allemaal dachten op zoek naar steun bij andere partijen om die meerderheid in de Eerste Kamer te krijgen?
RUTTE
Ik denk dat ik dan moet duiden wat, hoe wij aankijken tegen het zoeken van steun. Wij zoeken steun in de Tweede Kamer voor de politieke afweging die gemaakt moet worden. En in principe mag je erop rekenen dat als wij regeerakkoordmaatregelen uitvoeren dat Partij van de Arbeid en VVD steun geven. En vervolgens is het van belang te realiseren dat we in de Eerste Kamer die meerderheid niet hebben. En dat de Eerste Kamer een eigen unieke rol heeft in het staatsbestel. En dat de Eerste Kamer op bijzondere aspecten aandacht besteedt. Ik wijs bijvoorbeeld op het wetsvoorstel Herziening ten nadele wat nog vorige week met 37/36 in de Eerste Kamer is aangenomen. Waarbij het debat wat Ivo Opstelten daar voerde over dat wetsvoorstel een heel ander karakter had dan het debat in de Tweede Kamer. Dat was typisch een debat wat ging over de zaken waar de Eerste Kamer ook de meerwaarde heeft. Een bijzondere positie heeft in het staatsbestel. De kwaliteit van de wetgeving. De consistentie, veel meer dan de politieke afweging.
VAN GAAL (BLOOMBERG)
Werkeloosheid is gisteren bekend geworden opgelopen naar 8,1 procent. Loopt hard op. Veel banen gaan verloren in de bouw. En mijn vraag is: ja wat het kabinet concreet gaat doen om daar de werkloosheidsproblemen aan te pakken.
RUTTE
Het kabinet heeft daar een hele reeks maatregelen genomen. Ik wijs op het woonakkoord wat een maand geleden tot stand, een week of zes geleden tot stand is gekomen. Met onder andere het verlagen van de BTW onder bepaalde voorwaarden in de bouw. Maatregelen die we genomen hebben ten aanzien van de investeringspositie van corporaties. Maatregelen die we hebben genomen ten aanzien van het bevorderen van de doorstroom. Het is een pakket wat zowel op langere termijn alsook op de korte termijn zijn effecten heeft. Als ik iets breder kijk: het sociaal akkoord vorige week ging niet alleen over de wereld in 2016 als heel veel hervormingen van kracht worden. Ging ook heel stevig over wat gaan we nu doen. We gaan onmiddellijk beginnen om plekken te zoeken met mensen met een arbeidsbeperking bij overheid en bedrijven. Werkgevers, werknemers en het kabinet slaan de handen ineen om onmiddellijk aan de slag te gaan met gemeenten om ervoor te zorgen dat de knelpunten arbeidsmarkt gaan wegnemen. We zijn bezig, middelen zijn vrijgemaakt om op korte termijn maatregelen te nemen om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. En we zijn bezig met een actieplan ook juist voor de positie van ouderen op de arbeidsmarkt. Dus het is een mix van maatregelen waarbij we zowel structuurverbeteringen doorvoeren voor de langere termijn alsook acties nemen op de kortere termijn.
VAN GAAL
Maar de corporaties worden ook belast dus hun mogelijkheid om te investeren worden juist beperkt op en bepaalde manier. Hoe ziet u dat?
RUTTE
De opgave waar dit kabinet voor staat. Maar ook sociale partners in het sociaal akkoord voor staan is om deze verschillende belangen met elkaar in balans te brengen. De belangen dat de overheidsfinanciën in zwaar weer verkeren. En dat het van belang is om die onder controle te krijgen. Het belang om het verdienvermogen van onze economie te versterken ook op langere termijn. Maar zeker ook op korte termijn maatregelen te nemen die kunnen bijdragen aan het zoveel mogelijk beperken van de effecten van de verslechterende economie. En dat die verslechtert moge duidelijk zijn uit de cijfers die ook gisteren weer naar buiten kwamen, die buitengewoon ernstig zijn. En wat ik net schetste: het antwoord op uw vorige vraag, is ook precies het antwoord op dat dilemma. Dat je zowel voor de korte termijn als voor de langere termijn. Zowel op het punt van overheidsfinanciën als de structuurversterking van de economie maatregelen moet nemen.
VAN DER AA (ALGEMEEN DAGBLAD)
Meneer Rutte, twee van uw kabinetsleden, mevrouw Schippers en meneer Van Rijn, praten op dit moment over een zorgakkoord. Wat is uw verwachting daarvan en wat heeft het kabinet te bieden aan de werknemers in dit geval?
RUTTE
Beide bewindslieden hebben vandaag het kabinet bijgepraat. Lodewijk Asscher en ikzelf zijn natuurlijk de afgelopen dagen nog veel intensiever op de hoogte wat er gebeurt aan die tafels. Het bevordert niet de uitkomsten van die gesprekken als ik daar verder mededelingen over doe.
VAN DER AA
Verwacht u daar wel snel een akkoord? Want bij de AbvaKabo is een soort deadline neergelegd. Dat voor morgen een akkoord zou moeten zijn. Omdat er morgen dan een knoop wordt doorgehakt. Verwacht u dat dat mogelijk is?
RUTTE
Ik verwijs naar het vorige antwoord. Alles wat ik zeg over timing, inhoud, randvoorwaarden, kabinetsinzet en uitkomst van dat akkoord bevordert niet het succes.
VAN DER AA
In hoeverre is het belangrijk dat zo'n akkoord er snel komt? U zegt: er moeten een aantal voorstellen naar de Kamer onder meer de langdurige zorgbrief en de thuiszorg is daar een belangrijk onderdeel van.
RUTTE
Het spijt me zeer, maar zelfs het nu reflecteren op het relatieve belang en het absoluut belang van een eventueel akkoord in de zorg op deze kabinetsvoornemens bevordert niet de uitkomsten van de gesprekken.
KOCKELMAN (ANP)
(onverstaanbaar Red) een belangrijke partij als het CDA, D66, ChristenUnie, die waren net boos woensdag dat u hun motie had afgewezen waarin ze vroegen om verder te mogen praten. En zeiden zelfs dingen als: we moeten nog maar eens kijken of we het kabinet verder aan meerderheden gaan helpen.
RUTTE
Ik snap hun reactie. Dat ging overigens niet over het sociaal akkoord want daar was ook vanuit deze partijen op allerlei onderdelen brede steun. En als je er zo door de oogharen naar kijkt dan mag je aannemen dat dat ook kan leiden tot meerderheden in beide kamer. Mits het kabinet zijn werk goed doet en met goede voorstellen komt in lijn met het sociaal akkoord. Daarnaast was er een debat natuurlijk over het bezuinigingspakket voor 2014. En de bijzondere afspraak die daarover gemaakt is. De motie die erover was ingediend was in strijd met het sociaal akkoord, dus ik kon niet anders dan die motie ontraden. Niettemin tijdens het debat hebben zowel ikzelf als Jeroen Dijsselbloem duidelijk laten weten dat wij heel goed hebben verstaan uit de hoek van heel expliciet ChristenUnie, D66, impliciet toch ook van CDA en GroenLinks dat men bereid is in de komende tijd met ons in gesprek te gaan.
KOCKELMAN
Maar u had die motie toch wel kunnen vertalen of herinterpreteren of zo op een manier dat iedereen ermee had kunnen leven.
RUTTE
Ik heb de motie zodanig geïnterpreteerd dat ik hem beschouw als een verdere bewijs van het feit dat deze partijen, en dat waardeer ik zeer, bereid zijn om mee te denken over de begroting 2014 en in het verlengde daarvan ook over een aantal andere hervormingen die op stapel staan. Die mogelijk ook vanwege wensen die bij partijen leven financiële consequenties kunnen hebben. En dat ook in samenhang te bekijken. Het dictum van de motie, dus de uitspraak van de motie, was echt in strijd met het sociaal akkoord. Waarvan deze zelfde partijen zeiden dat ze blij zijn dat er zo`n sociaal akkoord nu ligt. Dus ik kon niet anders dan uiteindelijk de motie vanwege het dictum, dus de uitspraak ontraden, de geest van de motie dat we dat contact zoeken. Dat we met elkaar die verkenning hebben is natuurlijk volstrekt overgenomen door het kabinet.
BREEDVELD (NOS, R1)
Premier Rutte even iets van lichtere aard als u het goed vindt. U bent een muzikaal man, u speelt niet onverdienstelijk piano. Daarom zou ik u willen vragen, kent u deze melodie: (Breedveld neuriet, red.). Herkent u het al?
RUTTE
Nee, maar u doet het prachtig.
BREEDVELD
Ja. Haha. Het is het officiële Koningslied. Door Ewbank geschreven en de tekst heeft u daar al kennis van mogen nemen?
RUTTE
Nee ook niet.
BREEDVELD
Daar komt hij hoort: (Breedveld zingend, red) door de regen en de wind zal ik naast je blijven staan, ik bescherm je tegen alles wat er komt.
RUTTE
Nou, dat is me wat.
BREEDVELD
Ja haha. Spreekt het u aan? Dat is eigenlijk de vraag. Want het is en nationaal lied.
RUTTE
Kijk, misschien dat het ook met de uitvoering te maken heeft. Bij gebrek aan een totaal orkest nog aan kracht kan winnen. Maar ik vind dat u een knappe poging doet. Kijk over smaak valt nooit te twisten. Maar ik stel wel vast: het staat op nummer één bij iTunes. Iedereen, dus, en de klant heeft altijd gelijk. Dat betekent dat er 99 cent per keer betaald wordt. Daarvan gaat een groot deel ook naar het Oranjefonds. Dus dat is goed nieuws.
BREEDVELD
Ja goed nieuws, en dan, nou zat ik me af te vragen want we moeten dat met zijn allen zingen toch? U ook straks.
RUTTE
Ooh.
BREEDVELD
Maar we hebben nog anderhalve week. Toch?
RUTTE
Ik denk dat het verstandig is dat ik dat beperk tot lippen. Want mijn pianospelen is legendarisch, maar mijn zingen ook, maar dan totaal omgekeerd.
BREEDVELD
Ja, maar ik was heel benieuwd naar uw Ali B. imitatie. Mogen we dat nog meemaken?
RUTTE
Nee, ook omdat dat los van het feit dat het afbreuk zou doen aan de waardigheid van mijn ambt, ook in de uitvoering aanleiding zou kunnen geven tot grappen en grollen.
BREEDVELD
Maar is het te doen? Rappen met zestien miljoen mensen?
RUTTE
Ik ben zelf klassiek geschoold. En dat betekent dat ik vier handen op een piano heel veel vind. Dus zestien miljoen stemmen is heel erg veel. Maar het schijn te kunnen en ik zou zeggen laten we een poging gaan doen.
BREEDVELD
Ja, de handen op de piano en dan ook nog drie vingers in de lucht hé?
RUTTE
Ik heb begrepen dat er ook nog bepaalde gebaren bij horen.
BREEDVELD
Ja kom op kom. de W van?
RUTTE
Ik neem aan van de aanstaande Koning.
BREEDVELD
Willem, ja. En als u die omdraait naar beneden dan is het de M van?
RUTTE
Ik neem aan van zijn echtgenote. Ik begin het te begrijpen. Hier is goed over nagedacht.
VRAAG (POWNEWS)
Meneer Rutte, wat ik hieruit nog niet op kan maken is of u het nummer al gehoord heeft?
RUTTE
Niet dan, nadat uw collega, voordat uw college het zo net zo mooi begon te voor te doen.
VRAAG
Het stond vanochtend om acht uur stond het al online. Dan had u vast wel even tijd om het even te luisteren als minister.
RUTTE
Nee, nee, want we sporten met een aantal collega's op vrijdagochtend. Aansluitend hebben we dan de voorbereiding op de ministerraad. En ik had nog een vergadering ook die te maken had met de troonswisseling. En toen moest ik alweer rennen om om half elf in de Trêveszaal te zijn. En vervolgens kwamen Edith Schippers en Martin van Rijn ons bijpraten over de tussenstand van de onderhandelingen over het zorgakkoord. Waardoor de lunch van de ministerraad wat later begon. En uiteindelijk wilde ik ook u niet laten wachten zodat u ook allemaal zo snel mogelijk kunt gaan downloaden.
VRAAG
Nu zegt u dat het op één staat in iTunes. Maar de reacties van het Nederlandse volk liegen er niet om. Ze vinden het veelal afschuwelijk. Wat vindt u daarvan?
RUTTE
Ik zei al over smaak valt niet te twisten. Nederland is natuurlijk een land wat altijd met een kritisch oog kijkt naar culturele uitingen. Niettemin als het ook op één staat bij iTunes is dat toch ook een signaal dat er blijkbaar heel veel mensen zijn die het wel mooi vinden.
VRAAG
Dan tot slot: u bent minister-president van alle Nederlanders. Had u niet iets kunnen doen om dit afschuwelijke liedje te voorkomen of er iets aan te veranderen?
RUTTE
Luister ik denk dat als ik de kans had gehad om het lied te maken dan zou het een kopie zijn geworden van een Mozart aria. En ik denk dat dat nog minder in de smaak zal vallen.
VISCHJAGER
Ik snap niet waarom deze vraag dus nu al gesteld is. Meneer Rutte, ik heb het gehoord, ja ik heb het gehoord dat of het is bekend dat u in het geheim of dat u niet een goed pianist bent. Wat vindt u nu van het Koningslied, ja dat moet u dan nog horen, maar is het wel muzikaal genoeg? Wilt u dat uitzoeken? En valt het onder de ministeriële verantwoordelijkheid?
DE HELE ZAAL
Jaha.
RUTTE
Even kijken het is een wat langer antwoord. Namelijk nee, laten we snel de Schubert Fantasie voor vier handen gaan instuderen. Dat is nog een afspraak die we samen hebben.