Staatssecretaris Dekker en Kinderombudsman Dullaert presenteren Plan van Aanpak tegen pesten

Alleen al op basisscholen wordt één op de tien kinderen structureel gepest.
Dan denk ik dat iedereen zich heel erg bewust is geworden van het feit dat er een gezamenlijke aanpak nodig is om pesten op scholen tegen te gaan.
MARC DULLAERT: Als Kinderombudsman had ik besloten tot een expertmeeting dus een aantal pestexperts rond de tafel te zetten om te kijken: wat kunnen we hier nu aan doen?
Op hetzelfde moment had staatssecretaris Dekker hetzelfde plan.
We hebben toen contact met elkaar opgenomen en we hebben gezegd: Zullen we de krachten bundelen?
STAATSSECRETARIS DEKKER: Ook na de vreselijke gevallen van het afgelopen najaar. De zelfdoding van Tim Ribberink en van Fleur Bloemen die een relatie lijken te hebben met pesten op school en we hebben met z'n allen gezegd: Dit is zo belangrijk laten we schouder aan schouder optrekken en kijken of we kunnen komen tot een breed gedragen plan.
DEKKER: Want waar het uiteindelijk om gaat, is een veilige school waar kinderen kunnen leren.
VERA BERGKAMP: Ik vind het allereerst bijzonder dat het een plan is van de staatssecretaris met de Kinderombudsman.
Wat ik ook bijzonder vind in het hele proces is dat ik dat zelf als Kamerlid heb meegemaakt dat we met andere Kamerleden, met experts heel erg betrokken zijn in het proces.
LOES YPMA: Het is heel bijzonder dat iedereen erachter staat.
Meestal roept de ene partij dit en de andere partij dat en dan reageert de staatssecretaris daar weer op en doet de Kinderombudsman een onderzoek maar nu zijn we met elkaar opgetrokken omdat we het pesten een heel erg maatschappelijk probleem vinden dat echt schade toebrengt aan mensen, waar ze nog héél lang last van hebben.
DULLAERT: En pesten is niet zomaar wat. Pesten is een vorm van geweld.
Geestelijk geweld, zelfs soms lichamelijk geweld.
DEKKER: Wij vonden wel dat je een plan van aanpak niet, zeg maar, op je bureau kunt zitten schrijven.
Dan moet je ook echt even praten met de experts uit het veld op de scholen zelf en met onderzoekers die er alle verstand van hebben.
Ja, en dat heeft hopelijk tot iets geleid dat werkbaar is voor scholen maar dat straks ook echt gaat werken in de praktijk.
NIELS BAAS: Ik doe onderzoek naar cyberpesten vanuit de Universiteit Twente en de laatste keer dat we bij elkaar waren, dat was ook nog in maart heel kort dag nog, dat was met 85 experts.
Toen verbaasde ik me echt dat er zo veel experts zijn in Nederland op dit gebied.
En dat maakt ook dit plan, maar ook de aanpak zo uniek dat we eigenlijk met een heel breed draagvlak met z'n allen zeggen: We willen dat pesten terug wordt gebracht sterker nog, dat pesten de school uit gaat.
Maar ik denk dat het ook belangrijk is om te zeggen dat met de presentatie van het Plan van Aanpak vandaag we niet het proces afronden.
De Kinderombudsman en ik hebben gezegd: Eigenlijk is dit pas de start we gaan nu pas aan de slag. Pesten is soms ook een taboe maar we moeten er echt met z'n allen over praten we moeten het erkennen om er ook vervolgens wat aan te doen.

AFSLUITENDE MUZIEK

(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)