Koningin reikt cravate uit aan Koninklijke Luchtmacht

Koningin Beatrix heeft vanmiddag in Breda een zogenoemd cravate aan het luchtmachtvaandel bevestigd . Met dit koninklijk lint onderscheidde zij de Koninklijke Luchtmacht voor de gevechtsinzet tijdens operatie Allied Force, de NAVO-luchtcampagne tijdens de Kosovocrisis in 1999.

Allied Force was een reactie op de weigering van de Servisch leider Slobodan Milosevic om Kosovo haar autonome status terug te geven en zijn onwil om een vredesmacht toe te laten in het gebied. De Nederlandse luchtmacht was een van de belangrijkste deelnemers aan de operatie die duurde van 24 maart tot 10 juni 1999.

Koningin Beatrix uitte haar grote waardering voor ‘het moedig optreden onder voortdurende dreiging’. “De inbreng van de Koninklijke Luchtmacht heeft mede bijgedragen aan het welslagen van de operatie. Het is een voorbeeld waartoe samenwerking met de bondgenoten kan leiden.”

De cravate wordt op termijn vervangen door een opschrift op het luchtmachtvaandel.

Reservisten

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp woonden de plechtigheid bij. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Sander Schnitger nam namens de luchtmacht de cravate in ontvangst.

Voor de ceremonie stonden ook deputaties van alle luchtmachtonderdelen aangetreden. Behalve actief dienende militairen waren dat ook veteranen en reservisten, bij wie reservekolonel mr. Pieter van Vollenhoven.

Koningin Juliana reikte op 19 mei 1965 het luchtmachtvaandel uit aan toenmalig Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Bertie Wolff. Deze onderdeelsstandaard staat symbool voor de binding met het Koninklijk Huis en versterkt de eenheid en het eergevoel binnen de luchtmacht. Iedere luchtmachtmilitair legt na zijn aanstelling de eed of belofte af op het vaandel.

Lint

Volgens traditie kan de regerende vorst de banieren opsieren met bijzondere wapenfeiten. Deze opschriften kunnen op het doek staan of op een cravate, een lint dat aan het vaandel is bevestigd.

Het luchtmachtvaandel had al de volgende opschriften: Nederland 1940, Nederlands-Indië / Malakka 1941 – 1942, Engeland / West-Europa 1941 - 1945 en Australië / Indische Archipel 1942 - 1945. Eind 1968 werd daar met het opschrift Indische Archipel 1947-1949 nog een 5e wapenfeit aan toegevoegd.