Toespraak Schippers (VWS) prijsuitreiking zakenvrouw van het jaar Heleen Duro-Van Oord
Toespraak van minister Schippers (VWS) bij de uitreiking van de 'prix Veuve Clicquot' aan Zakenvrouw van het jaar 2013, Heleen Duro-van Oord. Schippers pleit voor het ondernemerschap. Ondernemen of iets nieuws beginnen leidt weleens tot een faillissement, zeker in deze economisch moeilijke crisistijd. De minister pleit voor meer acceptatie van faillissementen. Failliet gaan is geen schande, want – verantwoord - risico nemen, hoort bij ondernemen. En het zijn de ondernemende geesten die ons uit de crisis helpen. Haar advies aan vrouwen: laat je niet kisten en leer ervan.
Beste mensen,
Ik vind het een hele eer om hier vandaag te zijn. Want ik heb de bijeenkomsten en de uitreikingen van de prijs zakenvrouw van het jaar altijd gevolgd. Ik vind dat ontzettend belangrijk, omdat er eigenlijk steeds weer aandacht wordt besteed aan de rolmodellen die we nou eenmaal nodig hebben. En ik vind het ontzettend leuk dat ik daar dit jaar bij betrokken mag zijn.
Het is een beetje een abrupte overgang in mijn speech, maar ik doe het toch.
Het is crisis en dat is u niet ontgaan. Daar kunnen we het uren over hebben. Over hoe de crisis is ontstaan. En wat de gevolgen daarvan zijn. Het is ontzettend belangrijk om te kijken hoe je maatregelen kunt nemen om daar weer uit te komen.
Ik wil het hebben over hoe we die crisis uitkomen. En dat kan maar op één manier en dat is door te ondernemen. Door nieuwe ideeën te ontwikkelen en daar nieuwe producten van te maken. Daarmee kom je uit de crisis. Niet door achterom te kijken, maar door de weg naar voren te kiezen. Tegenslag geeft ook weer nieuwe kansen en zo geeft een economische dip ook weer nieuwe economische kansen. En die kansen moeten we willen zien en die moeten we willen grijpen.
Als we kijken naar het aantal vrouwelijke ondernemers, dan zien we dat - in de eerste tien jaar van deze eeuw - het aantal vrouwelijke ondernemers – het percentage - is gestegen van 25 naar 35 procent. Dat is een aanzienlijke vooruitgang en dat moeten we vooral zo doorzetten. Als je dan kijkt naar de tijden dat het minder gaat met de economie, dan kunnen niet al die bedrijven het volhouden. We zien dan ook dat zo’n 15 procent van de startende bedrijven geleid door vrouwen failliet gaat, tegen 85 procent van de starters geleid door mannen.
Dus vrouwen doen het aanzienlijk beter, maar toch gaat 15 procent failliet en daar zou ik het in deze tijden nog eens over willen hebben. Want ondernemen is risico dragen. Is risico willen nemen. Is durven. En je weet dus niet zeker wat je inkomen zal zijn de volgende maand, volgend jaar. Hoe je leven eruit ziet volgend jaar en dat risico hoort bij ondernemen. Zeker in deze tijd lukt het eenvoudigweg niet - helaas - iedereen om zijn of haar bedrijf overeind te houden. Er gaan bedrijven failliet, hoe ook gevochten wordt om dat te voorkomen, maar daarover spreken we liever niet in Nederland. Want failliet gaan, is falen en falen wil niemand, dus als je dan failliet gaat heb je gefaald in Nederland. En dan spreken we daar niet over.
Toen ik in vorig jaar in San Francisco was om te kijken of ik wat Amerikaanse nieuwe bedrijven naar Nederland kon halen toen sprak ik ook met die start-ups in de Verenigde Staten, rondom San Francisco. En een CEO van een start-up zei het eigenlijk heel helder. In de VS is failliet gaan helemaal geen falen. Het is ervaring opdoen. Als je niet een paar keer failliet bent gegaan, dan tel je niet mee. Failliet gaan, dan kun je ook weten waar de risico’s zitten. Je weet hoe je het niet moet doen. En met die ervaring kun je dus je weer beter zijn in de volgende poging die je doet. En dat is anders dan hoe we hier in Nederland mee omgaan. En daar wilde ik vandaag eigenlijk aandacht voor vragen. Want failliet gaan is vreselijk en ingrijpend, maar geen schande.
Mensen die hun nek uitsteken, die risico durven nemen, zijn cruciaal voor onze samenleving. Ze zijn cruciaal om uit de crisis te komen. Ondernemende geesten, die hebben we nodig. Ondernemende geesten moeten we dus belonen. Het is dus geen schande als het een keer verkeerd gaat. Het is eerder een stimulans om door te gaan. 'No guts, no glory.'
Ik zou dan ook iedereen die het is gebeurd, en vooral ook de dames, die het al veel minder overkomt iets willen zeggen. Ik wil tegen vrouwen zeggen: laat je niet kisten! En als het een keer fout gaat, laat je niet dat stempel opplakken -zoals wij dat in Nederland gauw doen- dat je gefaald hebt. Nee, ik zou willen zeggen ga het opnieuw proberen, met opgeheven hoofd opnieuw een bedrijf starten.
Een vrouw met behoorlijk wat 'guts', is de zakenvrouw van 2013.
Ik vind het een hele bijzondere vrouw, ik heb veel over haar mogen lezen. De jury heeft haar unaniem tot winnares gekozen. En niet zomaar. Ze is een topondernemer, internationaal leidend opereert ze in een mannenwereld. Ze heeft een prachtig bedrijf waar ze met meer dan honderd medewerkers in tien talen internet-marketingdiensten en internettechnologieën aanbiedt. Naast het goed leiden van haar bedrijf, is ze ook maatschappelijk betrokken en ze heeft een heel pallet aan maatschappelijke activiteiten. Ik noem er één omdat die ook internationaal georiënteerd is en dat is startkapitaal aanbieden aan het midden- en kleinbedrijf in Afrika. Wat ik ook heel opvallend vond is dat ze ambassadeur is van BizWorld en BizWorld leert kinderen ondernemen, en kinderen zijn toekomst, dus dat zijn dan ook de ondernemers van de toekomst. Jong geleerd is oud gedaan.
Het is dus een vrouw met ondernemersbloed, met passie voor haar werk maar ook voor de wereld daarbuiten. Met heel veel plezier kondig ik dan ook aan dat de zakenvrouw van 2013 is:
Heleen Duro-van Oord.