Veiligheidsaanpak betaald voetbal op goede weg
Betaald voetbalclubs in de Eredivisie en Jupiler League, de gemeenten waarin al deze clubs actief zijn, politie en Openbaar Ministerie (OM) zijn op de goede weg in het verbeteren van de veiligheid rond voetbalwedstrijden. Dat concludeert het Auditteam Voetbal en Veiligheid in een terugblik op onderzoek de afgelopen drie jaar. Voorzitter Jorritsma van het Auditteam heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag het rapport overhandigd.
Het Auditteam is over het algemeen tevreden over de bestuurlijke aandacht voor voetbalveiligheid in de ‘lokale vierhoeken’, bestaande uit gemeenten, politie, OM en betaald voetbalclubs. Veelal verloopt de samenwerking tussen de veiligheidspartners gestructureerd en goed. De fysieke infrastructuur is vaak redelijk tot goed op orde. Vooral clubs in de Eredivisie spelen (bijna) allemaal in nieuwe of recent gerenoveerde stadions, waarbij er aandacht is geweest voor de veiligheid, bijvoorbeeld als het gaat om afstand tussen het bezoekersvak en de harde kern en aanrijdroutes.
Wel blijft alertheid geboden om goed te kunnen inspelen op ongunstige ontwikkelingen. Zo hebben een aantal clubs te maken met spanningen met supporters en onvoldoende contact met risicosupporters. Maar in de breedte blijkt het veiligheidsniveau bij de betaald voetbalclubs redelijk tot goed te zijn.
Veel lokale vierhoeken zijn “op de goede weg naar normalisatie”. Dit betekent dat wordt gewerkt aan goed gastheerschap, het verbeteren van de relatie met supporters, het stevig aanpakken van notoire ordeverstoorders. Van belang is dat men op lokaal niveau komt tot een maatwerkaanpak.
De afgelopen drie jaar voerde het Auditteam diverse onderzoeken uit. Bij alle betaald voetbalclubs is een zogeheten nulmeting gedaan naar de stand van zaken van de veiligheid bij de club en de veiligheidspartners. Het Auditteam wil aan de hand van nieuwe metingen controleren of het goed blijft gaan. Verder is onderzoek gedaan naar het bezoeken van uitwedstrijden naar aanleiding van klachten van supporters. Ook zijn twee incidentonderzoeken uitgevoerd: naar de ongeregeldheden bij het Maasgebouw van Feyenoord op 17 september 2011 en naar de ongeregeldheden rond de wedstrijd FC Utrecht – FC Twente op 4 december 2011.
Het Auditteam ziet diverse mogelijkheden om de aanpak van voetbal en veiligheid de komende jaren verder te versterken. Veel van de verbeterpunten hebben betrokken partijen - betaald voetbalclubs, KNVB, gemeenten, politie, OM en het ministerie van Veiligheid en Justitie - reeds benoemd in hun landelijk actieplan begin 2012 om het voetbal weer een (gastvrij) feest te laten zijn. Daarnaast adviseert het Auditteam om onderzoek te doen naar de typen ordeverstoorders (notoire- of gelegenheidsordeverstoorders) en naar de veiligheidssituatie rondom Europese wedstrijden.