Vernevelaar nieuw wapen tegen natuurbrand

Bij het bestrijden van moeilijk beheersbare branden gebruikt de luchtmacht voortaan een nieuw type waterzak, een die vernevelt. Daarmee wordt een groter gebied in één keer besproeid. Militaire helikopters demonstreerden het pas aangeschafte materieel vandaag op de Veluwe tijdens een opzettelijk aangestoken heidebrand.

Voor de presentatie ging in totaal 2,5 hectare heide in vlammen op. Vertegenwoordigers van de  Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland zagen toe op een gecontroleerd verloop van de vlammenzee. Het gebeurt zelden dat een stuk vegetatie van deze omvang in brand wordt gestoken.

Douchekop

Door de inzet van 1 Chinook- en 1 Cougar-transporthelikopter was het vuur snel onder controle. Het eerste type toestel kan met de flexibele waterzak, de bambi bucket, onder de romp 10.000 liter water over de brandhaard uitstorten, de Cougar zo’n 2.500 liter. Het vernevelen, via een met een douchekop vergelijkbaar apparaat onder de zak, maakt vooral bij moeilijk bereikbare veenbranden het verschil.

Vanaf de grond valt zo’n calamiteit nauwelijks te bestrijden, maar vanuit de lucht wel.  Per 1 april staan militaire helikopters weer klaar om civiele hulpdiensten bij omvangrijke branden te ondersteunen. Van Christiaan Velthausz niets dan lof voor de helikopterbijdrage. “Fantastisch dat we met behulp van Defensie de slagkracht van de brandweer kunnen vergroten”, zegt de coördinator Fire Bucket Operations van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

De toestellen van het Defensie Helikopter Commando bewijzen al jaren hun waarde bij brandbestrijding. De Cougars en de Chinooks zijn ondergebracht bij respectievelijk 300 Squadron en 298 Squadron op vliegbasis Gilze-Rijen.

Landmacht

De landmacht oefende gisteren eveneens een vuurbestrijding. In dit geval betrof het een natuurbrand in Dwingeloo, die 600 man op de been bracht.

Civiele hulpverleners en Defensiepersoneel gingen de fik gezamenlijk te lijf. Bijzonder was het gebruik van de zogenoemde Defensie Natuurbrand Ondersteuning Module, en logistieke component ter ondersteuning van civiele veiligheidspartners bij natuurbrandbestrijding. Daarbij levert Defensie, indien nodig, binnen twee uur een Mercedes Benz met liaison, een wiellaadschop, een YBZ (om gestrande voertuigen te bergen) en een Brandstof Distributie Middel met 12.000 liter brandstof.

Defensie leverde 25 landmachtmilitairen. Verder waren brandweer, de gemeente Westerveld voor de coördinatie, ambulancediensten, de GHOR en de politie bij de oefening betrokken. Ook voor figuranten was er een rol weggelegd.