Toespraak Schippers (VWS) op het Cruyff Foundation Seminar
Toespraak minister Schippers (VWS), uitgesproken door Bart Zijlstra (directeur Sport, VWS) op het jaarlijkse Cruyff Foundation Seminar, 13 maart, Amsterdam.
De Cruyff Foundation heeft minister Schippers persoonlijk geïnspireerd in haar beleid. 'Net als de Krajicek Foundation en vele andere partijen zetten zij zich in voor het doen. Voor het daadwerkelijk realiseren van activiteiten in de buurt. Niet kletsen, maar meteen aan de slag.’
Beste mensen,
De minister kon er vandaag helaas niet bij zijn. En zij heeft mij gevraagd haar speech voor u uit te spreken. Goed dat u er bent en wat bent u met veel! Een hele sporthal vol met mensen van sportverenigingen, schooldirecties, buurtsportcoaches, studenten van het Cruyff Institute, bondscoaches, revalidatiebegeleiders, mensen die bij de gemeente werken, sportende jongeren- valide en met een handicap. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Prachtig, zo veel verschillende mensen en allemaal levert u een bijdrage aan het doel van de Cruyff Foundation: zorgen dat meer mensen bewegen of sporten. Jong, oud, gehandicapt of niet gehandicapt. Wie je ook bent, waar je ook woont, iedereen moet in ons land kunnen bewegen of sporten. En dat is ook mijn missie.
Sporten begint voor bijna iedereen op een veldje achter het huis, op een pleintje in de buurt, of op tv bij de verslagen van mooie toernooien zoals Olympische Spelen of de Paralympics. Daar ontstaan de dromen van overwinningen, medailles en titels. Ik vind het belangrijk dat ieder kind niet alleen de mogelijkheid krijgt om gegrepen te worden door een sport, maar vooral om het zelf te kunnen doen. Want sporten levert ontzettend veel op: een goede gezondheid bijvoorbeeld, maar ook vriendschappen voor het leven. Het leert ons omgaan met hoe het is om heel graag te willen winnen. Hoe het is om te verliezen. Om samen te spelen in een team of individueel. Of misschien wel een talent te ontdekken. En daarbij is sporten gewoon ook ontzettend leuk!
De Cruyff Foundation heeft minister Schippers persoonlijk geïnspireerd in haar beleid. Net als de Krajicek Foundation en vele andere partijen zetten zij zich in voor het doen. Voor het daadwerkelijk realiseren van activiteiten in de buurt. Niet kletsen maar meteen aan de slag. Of het nou gaat over de Cruyff Courts, deze Team Meeting of schoolplein14 en de 14 van Cruyff, waar we straks meer over horen. Iedereen is op een creatieve en concrete manier met elkaar bezig te zorgen dat iedereen die wil, kan sporten of bewegen in de buurt! Ik zeg dus graag: ga er mee door! Zorg dat iedereen weet dat het kan.
Iemand met een handicap heeft natuurlijk meer voorzieningen nodig. Een sportrolstoel, goede begeleiding of een drempelloos clubhuis. Dat lijkt heel logisch maar daar moet wel iemand aan denken. Bewustwording, dat is echt nodig, creativiteit en denken in mogelijkheden ook. Het kan, als je maar wilt. Dat is cruciaal om het echt voor iedereen mogelijk te maken om in de buurt te kunnen sporten.
Het VWS-programma Sport en Bewegen in de Buurt wil daar een bijdrage aan leveren. Mensen ervan bewust maken, zorgen dat het op agenda’s komt en vooral activiteiten stimuleren voor jong en oud in hun eigen buurt. Door slim te kijken naar samenwerkingsvormen tussen sport en andere sectoren, zoals het onderwijs, de zorg, het lokale welzijnswerk of het bedrijfsleven is veel mogelijk. Met de Sportimpuls heeft de overheid ook extra geld vrij gemaakt om nieuwe en creatieve activiteiten in de buurt van de grond te krijgen. 378 gemeenten hebben nu buurtsportcoaches aangesteld. Er is ruimte om uiteindelijk 2.900 buurtsportcoaches aan te stellen.
Beste buurtsportcoaches, u bent er vandaag ook: pak de ruimte die uw functie biedt. U kunt een belangrijke rol spelen in de samenleving. U kunt jongeren inspireren. U kunt jongeren laten zien hoe leuk en lekker sporten is zodat het een onderdeel wordt van hun manier van leven. Jongeren kunnen hun energie kwijt in sporten en het kan hen bij de les houden. U kunt ook meer aandacht vragen voor gehandicaptensport en verbindingen leggen: ín de sport, maar ook met zorg, revalidatie en scholen, zeker in het speciaal onderwijs.
Er gebeurt natuurlijk al het een en ander: In het speciaal onderwijs laat het succesvolle programma Special Heroes dove en slechthorende kinderen en kinderen met ernstige gedragsproblemen kennismaken met sporten en bewegen. Zodat ze uiteindelijk kunnen meedoen bij een sportvereniging bij hen in de buurt.
Het programma Revalidatie, Sport en Bewegen helpt mensen die moeten revalideren om van bewegen en sporten een gewoonte te maken en die actieve leefstijl ook te behouden. Een Sportloket brengt de zorg en de sportwereld bij elkaar. Sportbonden en revalidatie-instellingen gaan nog nauwer samenwerken en kennis delen. Zo worden bijvoorbeeld mensen met talent voor een bepaalde sport sneller ontdekt. NOC*NSF scout nu zelfs Paralympisch talent bij de revalidatiecentra.
Beste mensen,
De gehandicaptensport krijgt steeds meer boegbeelden. Echte helden die een voorbeeld zijn voor anderen. In Londen bij de Paralympics was onze ploeg groter dan ooit en we hebben nog nooit zo veel prijzen gewonnen. Er waren medailles in verschillende sporten zoals voor de zwemster Mirjam de Koning, tafeltennister Kelly van Zon, of de zeilers Marcel van de Veen, Mischa Rossen en Udo Hessels. Dat zijn prachtige resultaten voor hen persoonlijk, maar zeker ook voor iedereen die zich de afgelopen jaren heeft ingespannen om gehandicapten aan het sporten te krijgen. En een stimulans om de knelpunten die er nog steeds blijven bestaan voor mensen met een beperking op te lossen. Dat begint dicht bij huis. Dat kan alleen als we daar met z’n allen de schouders onder zetten.
Neem rolstoeltennister Esther Vergeer, die onlangs afscheid nam. Toppers zoals zij blinken uit in hun sport, ze laten ook zien wat je kunt bereiken als je uitgaat van wat je wél kunt in plaats van wat je niet kunt. Esther heeft zich ook breed ingezet om anderen te inspireren, maar ook om het voor anderen mogelijk te maken ook te gaan sporten, ondanks hun handicap. Haar foundation stimuleert en steunt dat! Die drive en passie om echt iets te bereiken, echt iets te veranderen, daar kan iederéén een voorbeeld aan nemen.
En ook steeds meer mensen kunnen het zien. Nog nooit eerder hebben zoveel mensen naar gehandicaptensport kunnen kijken als bij de wedstrijden van de Paralympics in Londen. En pas ook nog bij het ABN AMRO Tennis Tournament waar toptennissers en rolstoel toptennissers tegelijkertijd in 1 programmering uitvechten wie de beste is. Die integratie wil ik vaker zien. Daarmee maken we meters. Ik hoop dat deze helden iedereen inspireren om ook te gaan sporten of te bewegen.
Hoe mooi zou het zijn als onze paralympische ploeg bij de volgende Paralympische Spelen in Rio nog groter wordt?
Beste mensen,
iedereen die wil, moet kunnen sporten of bewegen op welk niveau dan ook. En dat begint voor elk kind thuis om de hoek. Althans zo zou het moeten zijn. U hier in de zaal weet hoe belangrijk dat is! Er is nog een behoorlijke weg te gaan. We hebben onze voorbeelden, we hebben privaat initiatief onder andere van de Johan Cruyff Foundation. We hebben overheidsfinanciën om het mogelijk te maken. Maar het moet nog wel gebeuren! Dat is onze gezamenlijk opdracht voor de komende tijd!
Laten we aan de slag gaan!
Dank u wel!