Nederland gaat vrouwen in het Midden-Oosten helpen
Nederland gaat met het fonds Women on the Frontline vrouwen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika helpen zich beter te organiseren. Dat maakte minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vandaag bekend in aanloop naar Internationale Vrouwendag aanstaande vrijdag.
‘Investeren in vrouwen is goed voor de veiligheid, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd’, aldus de minister. ‘Samen met Hivos en PricewaterhouseCoopers investeren we de komende drie jaar 5,8 miljoen euro zodat vrouwen hun stem en invloed kunnen laten gelden in de politiek, het bestuur en de maatschappij. ’
Het beroemdste voorbeeld van de rol die vrouwen na een (burger)oorlog spelen is Leymah Gwobee die met haar vrouwenbeweging de vredesonderhandelingen in Liberia op gang kreeg. Maar ook in Soedan en Zuid-Soedan zaten vrouwen aan tafel bij het vredesproces. Ploumen: ‘Het is belangrijk om te zorgen dat dit zo snel mogelijk na een conflict of oorlog gebeurt.’
Het nieuwe fonds is bedoeld om dat te bevorderen in landen als Syrië, Bahrein, Jemen en Irak, maar ook in Egypte, Tunesië en Libië. Met het geld kunnen de vaak jonge vrouwenorganisaties die voorop liepen in de demonstraties, zich onder meer scholen in lobbyen en het maken van wetten. PwC is betrokken om de vaak jonge vrouwen te scholen in organisatie en financieel management. Op die manier kunnen ze ook makkelijker aankloppen bij andere donoren en werkt het fonds als een vliegwiel.
Op Internationale Vrouwendag staat investeren in vrouwen centraal. Minister Ploumen spreekt hierover 's ochtends op een ontbijtbijeenkomst van Talent naar de Top met VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes en Sri Mulyani Indrawati van de Wereldbank. ’s Middags is ze aanwezig bij het jubilerende Mama Cash. ’s Avonds debatteert Ploumen over investeren in vrouwen voor vrede met Elisabeth van der Steenhoven van WO=MEN en rechter Julia Sebutinbe van het Internationaal Gerechtshof op een bijeenkomst van de gemeente Den Haag.