Inwerkingtreding wetsvoorstel tot wijziging van de Telecommunicatiewet ter implementatie van de Nota Frequentiebeleid 2005
Brief van minister Van Kamp (EZ) aan de Tweede Kamer over de Wet tot wijziging van de Telecommunicatiewet ter implementatie van de Nota Frequentiebeleid 2005 die op 15 maart 2013 in werking zal treden.
Hoofdpunten van de nieuwe wet
- De Minister van EZ krijgt een centrale rol bij het frequentiebeleid en bij het wijzigen en vaststellen van het Frequentieplan.
- Het Nationaal Frequentieplan (NFP) krijgt een meer prominente positie in de Telecommunicatiewet. In het NFP wordt geregeld welke bestemmingen de verschillende frequentiebanden krijgen, hoe de frequentieruimte wordt verdeeld, welke banden voor de zogenoemde publieke taken (defensie, hulpverlening e.d.) bestemd zijn en waar medegebruik is toegestaan. In aanvulling op het NFP wordt een elektronische databank voor de beschikbaarheid van frequentieruimte ingericht: het frequentieregister.
- De toewijzing van frequentieruimte voor publieke taken (defensie, hulpverlening, politie enz.) wordt transparanter en beter gewaarborgd dan thans het geval is. Toewijzing is slechts mogelijk na indiening van een zogenoemd Behoeftenonderbouwingsplan (BOP).
- Er komt een wettelijke experimenteerregeling, gericht op het bevorderen van innovatieve toepassingen.
- Invoering van de verdeling op afroep (VOA), een nieuw, eenvoudig en transparant verdelingsinstrument, waarbij het moment van verdeling niet door de overheid maar vanuit de markt zelf wordt bepaald.
- De wet voorziet in een meer genuanceerde regeling voor vergoedingen voor het medegebruik op de markt voor omroeptransmissie. Daardoor kunnen de kosten voor het zogenoemd afhankelijk medegebruik door de betrokken partijen slechts worden doorberekend voor zover die kosten redelijk zijn. Tenslotte is geregeld dat de te betalen redelijke vergoeding bij medegebruik van hoge opstelpunten efficiënt, transparant en niet-discriminatoir moet zijn, en de kosten van de werkelijk afgenomen capaciteit moet weerspiegelen.
Versnelling en vereenvoudinging van procedures
Door het opheffen of zoveel mogelijk terugdringen van regels en versnelling en vereenvoudiging van procedures, wordt het mogelijk sneller en beter aan te sluiten op de snel veranderende omstandigheden en technologische ontwikkelingen op de markt voor elektronische communicatie. Daarmee wordt voorzien in verdere liberalisering en bijgedragen aan economische groei en innovatie.