Opstelten neemt blauwdruk Mentale Zorglijn Politie in ontvangst
Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft vandaag de Blauwdruk Mentale Zorglijn Politie van prof.dr. Berthold Gersons (senior wetenschappelijk adviseur van de Arq Psychotrauma Expert Groep en emeritus hoogleraar psychiatrie bij het AMC) in ontvangst genomen. Het onderzoek is onderdeel van het weerbaarheidsprogramma van de nationale politie. Het onderzoek richt zich op een betere zorg voor politiemedewerkers met wie het niet goed gaat en die daardoor hun politiewerk niet meer naar behoren kunnen doen.
De Blauwdruk bevat een aantal aanbevelingen, die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de totstandkoming van een verbeterd psychosociaal zorgsysteem voor de politie. Zo bieden de aangereikte zorgmodellen in het onderzoek aanknopingspunten om de inzetbaarheid van medewerkers te behouden en te vergroten. Het rapport geeft aan dat de komst van de nationale politie een unieke kans is om voor het eerst een landelijke visie te ontwikkelen gericht op de psychische hulp- en zorgverlening en deze in praktijk te brengen. Net als de gehele reorganisatie van de politie, zal ook het geheel inrichten van deze zorgketen enige tijd vergen om zo afgewogen de juiste keuzes te maken.
Uiteraard heeft de minister op het vlak van mentale weerbaarheid en zorg niet stil gezeten. Sinds vorig jaar krijgen alle politiemensen die in de frontlinie werken, de mentale krachttraining. Ook is een suïcideregistratiepunt ingericht waar elke zelfdoding onder politieagenten wordt gemeld en onderzocht. Daarnaast is een 24-uursloket Politie opgericht waar agenten (en familieleden) in psychosociale nood - 24 uur per dag, zeven dagen in de week - terecht voor hulp, advies en informatie. Per 1 januari is de Circulaire PTSS Politie van kracht. Hierin is beschreven op welke wijze de erkenning van PTSS als beroepsziekte en de ondersteuning in geval van PTSS vorm wordt gegeven.