Statement Jan Sijbrand, directeur Toezicht DNB, inzake nationalisering SNS REAAL
Statement van directeur Toezicht Jan Sijbrand van De Nederlandsche Bank tijdens de persconferentie van vrijdag 1 februari 2013 waar bekend werd dat SNS REAAL volledig in handen van de Staat is gekomen.
JAN SIJBRAND: In aansluiting op wat de minister u zojuist meldde: vandaag is de stabiliteit van het financiële stelsel veiliggesteld.
Door de inzet van het nieuwe instrumentarium, de Interventiewet is grote onzekerheid voor de Nederlandse financiële markten weggenomen.
De belangen van miljoenen rekeninghouders, hypotheekhouders en verzekerden zijn veiliggesteld. Voor hen verandert er niets.
Maar als u daaruit opmaakt dat ik tevreden ben met deze situatie, dan zeg ik: Nee, dat ben ik niet.
Dit is een unieke situatie en met deze oplossing hebben we erger kunnen voorkomen maar het is geen situatie om tevreden over te zijn.
Zoals gezegd ligt de belangrijkste oorzaak van de problemen bij SNS REAAL in de vastgoedportefeuille. Daarbij hebben we het over een problematiek die uniek is in het Nederlandse bankenlandschap.
Het commercieel vastgoed van SNS Bank vormt een aanzienlijk groter deel van het concern dan het gemiddelde bij de andere Nederlandse banken en er is geen andere bank waar de kwaliteit en samenstelling van de portefeuille zo problematisch zijn als bij SNS REAAL.
In die zin zijn de problemen van SNS REAAL niet maatgevend voor de situatie bij andere banken.
SNS REAAL staat bij ons al sinds juni 2008 onder verhoogd toezicht.
Vanwege problemen bij de beleggingen van de verzekeringstak kwam er in het najaar van 2008 een kapitaalinjectie van de Staat.
Maar daarmee was het leed nog niet geleden. In een later stadium kwam de vastgoedportefeuille van de bank onder druk en naarmate de kredietcrisis verergerde raakte SNS REAAL steeds verder in de problemen.
DNB heeft intensief toezicht gehouden op de maatregelen van de bank om de situatie te verbeteren en heeft op verschillende momenten ook aangezet tot verdere actie.
De vastgoedportefeuille werd afgebouwd met tientallen procenten.
Eerst vanaf 2009 het internationale gedeelte en vanaf begin 2011 ook het Nederlandse deel.
Toen dat niet genoeg bleek, werd in 2011 een plan van aanpak opgesteld voor de kwetsbaarheden van dat concern als geheel.
Aan het eind van dat jaar kwamen we echter tot de conclusie dat SNS REAAL niet langer in staat kon worden geacht om op eigen kracht haar financiële positie voldoende op peil te brengen.
Op dat moment heeft DNB het initiatief genomen tot een intensivering van de gesprekken met het ministerie van Financiën en vanaf dat moment is ook in intensieve samenwerking met tal van private partijen gezocht naar een oplossing. Zelfs tot in een vrij laat stadium maar tot onze spijt bleek uiteindelijk geen van die oplossingen haalbaar.
SNS REAAL kon niet tegemoetkomen aan de deadline die we hadden gesteld voor gisteravond zes uur om haar kapitaal afdoende aan te vullen.
Daarop achtten wij het gisteravond niet langer verantwoord dat SNS REAAL het bankbedrijf nog langer zou uitoefenen en hebben wij de minister geadviseerd gebruik te maken van de mogelijkheden die de nieuwe Interventiewet hem biedt.
Terugkijkend naar de kern van het probleem, de vastgoedportefeuille moeten we vaststellen dat dit bij SNS REAAL aan boord is gekomen met de acquisitie van Bouwfonds Property Finance in 2006.
Nu zouden we een dergelijke transactie niet meer goedkeuren.
Wat wij en toezichthouders wereldwijd in de kredietcrisis hebben geleerd is dat er grote kwetsbaarheden kunnen ontstaan als de balans van een algemene bank als SNS REAAL wordt gedomineerd door een risicovolle categorie als vastgoed.
Sinds het uitbreken van de kredietcrisis hebben we nieuwe instrumenten gekregen.
Daarmee kunnen we ons inzicht in ons toezicht interventies initiëren die uiteindelijk ook kunnen leiden tot een ingreep zoals die vandaag heeft plaatsgevonden.
Zoals ik u al zei: We zijn niet blij dat we dit instrumentarium ook zo snel al hebben moeten inzetten.
Maar het betekent wel dat we de vitale functies van deze bank en de belangen van de spaarders en de polishouders hebben kunnen veiligstellen.
Ik dank u voor uw aandacht.
(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)