Meer samenwerking Nederland en Duitsland op energiegebied
Gezamenlijk onderzoek naar het goedkoper stimuleren van duurzame energie, het beter op elkaar afstemmen van de Nederlandse en Duitse markt en leren van elkaars ervaringen met energieprojecten. Dat zijn de belangrijkste afspraken die minister Kamp van Economische Zaken (EZ) donderdag 31 januari en vrijdag 1 februari 2012 maakte met collega-ministers Altmaier (Duurzame Energie) en Rösler (Economische Zaken).
Meer samenwerking zorg voor schonere energie
Duitsland en Nederland zijn op energiegebied al nauw met elkaar verbonden. 'Dat neemt niet weg dat onze samenwerking nog beter kan. We kunnen nog veel van elkaar leren,' aldus minister Kamp. 'Meer samenwerking zorgt voor schonere energie tegen lagere kosten. Uiteindelijk profiteert de Nederlandse consument daar van.' Duitsland heeft meer ervaring met het duurzaam opwekken van energie dan Nederland. Tegelijkertijd zorgt het Duitse energiebeleid er voor dat er soms meer duurzame stroom is dan nodig. De groene stroom die daardoor naar Nederland wordt geëxporteerd zorgt er soms voor dat elektriciteitscentrales hier stil komen te staan.
Ervaringen delen
Beide landen gaan nu onderzoeken hoe het stimuleren van duurzame energie goedkoper kan en meer op elkaar kan worden afgestemd. Ook wordt onderzocht hoe de Nederlandse energiecentrales kunnen worden ingezet als men in Duitsland een tekort aan energie heeft wanneer de wind niet waait of de zon niet schijnt. Daarnaast gaan Nederland en Duitsland ervaringen met het aanleggen van energienetten met elkaar delen. In Duitsland heeft men bijvoorbeeld veel ervaring met het betrekken van burgers bij het aanleggen van elektriciteitsnetten. Nederland heeft de realisatietijd van grote projecten aanzienlijk weten te verkorten door procedures en regelgeving te versoepelen.
Minister Kamp heeft met zijn collega’s afgesproken in het voorjaar opnieuw te spreken over de samenwerking op energiegebied. Dan worden concrete voorstellen besproken die moeten zorgen voor schonere energie tegen lagere kosten.