Nederland en de Europese Unie moeten kansen pakken in Latijns-Amerika
'De stijgende geopolitieke invloed en economische groei van Latijns-Amerika biedt politieke en economische kansen voor zowel de EU als voor Nederland. De EU en Latijns-Amerika delen gemeenschappelijke waarden als fundamentele vrijheden, democratie, en de rechtsstaat. Beide continenten moeten dan ook samenwerken om de mensenrechten internationaal te bevorderen. Ook moeten we samen werken aan internationale vrede en veiligheid.' Dat zei minister Timmermans vandaag bij aankomst in Santiago de Chile voorafgaande aan de top van staatshoofden en regeringsleiders uit de EU en Latijns-Amerika. Deze top brengt vandaag en morgen alle EU, Latijns-Amerikaanse en Caribische landen bij elkaar en staat in het teken van investeren in duurzame ontwikkeling.
'De landen van de Europese Unie moeten alle zeilen bij te zetten om uit de economische crisis te komen. We moeten kijken naar nieuwe markten, naar regio's waar groei is. Tegelijkertijd is de EU het grootste regionale handelsblok ter wereld en verreweg de grootste investeerder in Latijns-Amerika. Dit kan meer. Beide continenten hebben elkaar nodig en dat biedt ook zeker kansen voor Nederland en de Caribische landen Aruba, Curacao en Sint-Maarten van het Koninkrijk. Bovendien is Nederland een direct buurland van Latijns-Amerika. Dat geeft een extra toegang tot het continent,' aldus Timmermans.
Latijns-Amerika heeft 13 procent van het globale BNP. Nederland staat in de top 3 van exportbestemmingen van landen uit deze regio. De totale import uit Latijns-Amerika bedraagt 12,7 miljard euro, de totale export 6,4 miljard. Van de EU landen is Nederland de grootste investeerder.
Tijdens de top zal een verklaring en actieplan worden aangenomen om de banden tussen EU en Latijns-Amerikaanse landen voor de komende jaren stevig te intensiveren. Nederland heeft tijdens de onderhandelingen vooral ingezet op aandacht voor mensenrechten, non-proliferatie en antiprotectionisme. Het actieplan beoogd meer samenwerking op onder andere het gebied van duurzame ontwikkeling, regionale economische integratie, klimaat en milieu, drugsbestrijding, en migratie.
In de aanloop naar de Top hebben ook bijeenkomsten plaatsgevonden van de rechterlijke macht, media, vakbonden, NGO's, academici, bedrijfsleven en ministers van Economische Zaken.