Incidenten jaarwisseling nog altijd onacceptabel hoog
De hoeveelheid en de aard van de incidenten tijdens de jaarwisseling en de mate van geweld tegen werknemers met een publieke taak zijn nog steeds onacceptabel. Datzelfde geldt voor het letsel, de schade en de maatschappelijke kosten. Dat schrijft minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) vandaag in een brief aan de Kamer over het landelijk beeld van de incidenten die tijdens de jaarwisseling 2012-2013 hebben plaatsgevonden.
Het aantal incidenten is in vergelijking met de vorige jaarwisseling nagenoeg gelijk gebleven. Openlijke geweldpleging is bijna gehalveerd naar 139 incidenten (265 in 2012). Het aantal incidenten van geweld tegen politie, brandweer en ambulancepersoneel is afgenomen naar 114 in 2013. Dat waren er 186 bij de vorige jaarwisseling. Een stijging is te zien bij vernielingen (2.661 in 2013/2.452 in 2012) en brandstichtingen (816 in 2013/732 in 2012).
Opstelten benadrukt dat oud en een nieuw een feest is en hoort te zijn, daar passen dergelijke aantallen incidenten niet bij. De huidige aanpak moet worden voortgezet. Een krachtige, eenduidige en integrale aanpak zal uiteindelijk zijn vruchten afwerpen. Dat betekent dat we ons op alle fronten moeten blijven inzetten om ervoor te zorgen dat de jaarwisseling daadwerkelijk een feest is.
De politie heeft tijdens de jaarwisseling 1.098 personen aangehouden, waarvan er, volgens de voorlopige cijfers van het Openbaar Ministerie, 723 zijn aangebracht bij het OM. Hiervan zijn er inmiddels 419 door het OM beoordeeld, met name via de ZSM-werkwijze. Hiervan is in 167 zaken besloten tot een OM-strafbeschikking, een transactie of een voorwaardelijk sepot, 19 gevallen zijn verwezen naar HALT of Veiligheidshuis, 48 zaken zijn geseponeerd en 185 personen zijn gedagvaard. Hiervoor zijn inmiddels 16 supersnelrechtzittingen gehouden. In drie zaken die via supersnelrecht zijn afgehandeld en waarin de rechtbank lager vonniste dan het OM had geëist, gaat het OM in hoger beroep.
Op dit moment zijn nog niet alle gegevens voorhanden om een totaal beeld van de afgelopen jaarwisseling te kunnen schetsen. Dit betreft bijvoorbeeld de definitieve cijfers van het OM en cijfers over in beslag genomen vuurwerk, vuurwerkletsel en schade. Hierover zal in februari een brief aan de kamer worden gestuurd.