Kabinet aan de slag met aanbevelingen Commissie Samson
Het eindrapport van de Commissie Samson heeft iedereen doordrongen van de ernst van de problematiek van seksueel misbruik in de jeugdzorg. Het kabinet heeft excuses uitgesproken tegenover de slachtoffers.
Met instellingen, provincies en gemeenten en alle bij jeugdzorg betrokken partijen is het kabinet aan de slag om de noodzakelijke verbeteringen in de jeugdzorg door te voeren. Dat schrijven staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Veiligeheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer, waarmee de ministerraad heeft ingestemd. Het kabinet richt zich op de hulp aan de slachtoffers van misbruik in het verleden en het creëren van zoveel mogelijk waarborgen om seksueel misbruik in de jeugdzorg te voorkomen.
Erkenning en hulp
Uit gesprekken met de lotgenotenorganisaties blijkt dat slachtoffers van seksueel misbruik primair behoefte hebben aan erkenning en hulp. In overleg met deze organisaties en andere betrokken partijen als jeugdzorg Nederland en Slachtofferhulp Nederland wordt een adequaat aanbod georganiseerd waarbij de hulpvraag van het slachtoffer centraal staat. Er kan behoefte zijn aan professionele hulpverlening, aan lotgenotencontacten, aan slachtoffer-dader-bemiddeling of (ook) aan een tegemoetkoming of schadevergoeding.
De Hulplijn Seksueel Misbruik die het kabinet 1 oktober is gestart om toegang tot hulp te vereenvoudigen is in de eerste 9 weken door zo’n 500 personen benaderd. Waarvan 400 per telefoon en 100 per email.
Financiële regelingen
Voor slachtoffers worden twee regelingen opengesteld. De regeling ‘civiele vordering tot schadevergoeding’ is bedoeld voor minderjarige slachtoffers van misbruik in de jeugdzorg in de periode 1945 tot 31 december 2012. In deze regeling wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de regeling van de Rooms Katholieke Kerk.
Het streven is dat de regeling civiele vordering tot schadevergoeding van toepassing wordt op seksueel misbruik in zowel rijksinstellingen als instellingen aangesloten bij Jeugdzorg Nederland. Het bestuur van Jeugdzorg Nederland heeft laten weten dat zij de hoofdlijnen van de regeling omarmt, zodat aanvragen van slachtoffers op eenzelfde wijze kunnen worden ingediend, beoordeeld en behandeld. In januari organiseert Jeugdzorg Nederland een ledenraadpleging over de regeling civiele vordering tot schadevergoeding.
Daarnaast is er de zogenaamde ‘vangnetregeling’ voor slachtoffers die hun schade niet op de dader kunnen verhalen, bijvoorbeeld omdat de instelling niet meer bestaat of de dader is overleden.
Professionalisering jeugdzorg
Verdere professionalisering is een belangrijke sleutel om de veiligheid van kinderen in de jeugdzorg en jeugdbescherming te vergroten en seksueel misbruik te voorkomen. Het kabinet is voortvarend aan de slag met de aanbevelingen van de Commissie Samson op dat terrein. Het overgrote deel van de aanbevelingen die tot het kabinet zijn gericht wordt uitgevoerd. Daarnaast wordt er ook scherp toegezien dat de aanbevelingen die aan de instellingen zijn gericht door deze instellingen onder verantwoordelijkheid van Jeugdzorg Nederland adequaat en tijdig worden uitgevoerd. Jeugdzorg Nederland heeft zich namens de instellingen hier aan gecommitteerd.