Defensie zoekt verder naar vermisten scheepsramp

De Defensie-inzet bij de zoektocht naar de 7 vermiste bemanningsleden van het op de Noordzee gezonken autovrachtschip Baltic Ace is vanochtend hervat door een AB 412-SP-reddingshelikopter. Inmiddels zijn 4 stoffelijke overschotten geborgen. De overige 13 opvarenden werden gered.

Patrouilleschip Friesland heeft tot vanmorgen 02.00 uur gezocht naar overlevenden, samen met de Groningen.

De patrouilleschepen Friesland en Groningen hebben de hele nacht naar de vermisten gezocht, ook nadat de zoekactie om 2.00 uur tijdelijk werd stilgelegd vanwege de nachtelijke omstandigheden. Ook hebben ze er tot 8.30 uur vanochtend voor gezorgd dat er geen schepen op de gezonken Baltic Ace konden varen. Het incidenten- en meetschip Arca van Rijkswaterstaat heeft deze taak inmiddels van de marine overgenomen.

Behalve de reddingshelikopter van Defensie zoeken ook een offshore-helikopter en het kustwachtvliegtuig naar de vermisten. Dat gebeurt in samenwerking met reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) uit Scheveningen en Hoek van Holland.
De aanvaring tussen de Baltic Ace en het containerschip Corvus J., dat op eigen kracht naar Antwerpen kon varen, gebeurde op ongeveer 65 kilometer uit de Zeeuwse kust waar veel scheepvaartverkeer plaatsvindt.

Onderkoeld

De Baltic Ace zonk snel na de botsing die rond 19.15 uur plaatsvond. Vrijwel direct schoten de Friesland, de Groningen en een AB 412-SP reddingshelikopter van Defensie de opvarenden te hulp. Die hadden het schip met een reddingsboot verlaten of lagen in het water. Van hen zijn 13 met ernstige onderkoelingsverschijnselen gered. Gedurende de nacht werden 4 stoffelijke overschotten geborgen. Aan de zoekactie namen verder 3 boten van de KNRM deel en diverse schepen die in de buurt waren. Vanuit de lucht werd gezocht met 4 helikopters, inclusief die van Defensie en een reddingstoestel van de Belgische krijgsmacht, en het patrouillevliegtuig van de kustwacht.

De reddingsactie op de Noordzee

Hoge golven

De geredde personen moesten bij windkracht 6 en hoge golven in veiligheid worden gebracht. De marineschepen zochten mee met hun infraroodapparatuur en stelden het helikopterdek ter beschikking voor opvang en medische hulp. De kustwacht coördineerde de reddingsactie. De leiding op zee was in handen van de Friesland.