Samenwerking Belastingdienst en Vereniging Nederlandse brouwers
Toespraak van staatssecretaris Weekers van Financiën bij de ondertekening van de afspraken tussen de Belastingdienst en de Vereniging Nederlandse Brouwers op vrijdag 30 november 2012 in Gulpen.
Dames en heren,
Ik zou me geen betere plek kunnen bedenken om de samenwerking tussen de Belastingdienst en de Vereniging Nederlandse Brouwers te bezegelen dan deze: het proeflokaal van brouwerij Gulpener. U denkt waarschijnlijk dat ik dat zeg vanwege de buurt, de brouwer en het bockbier. En daar zit wat in. Inderdaad: mooi dat we dit in Limburg doen. Goed dat we te gast zijn bij een bierbrouwer die op een duurzame manier werkt en dus veel oog heeft voor z’n omgeving. En ja, het bockbier dat straks op het moment suprême wordt geschonken schijnt van onovertroffen kwaliteit te zijn. De condities zijn hier dus uitstekend. Maar ik vind dit toch vooral een voortreffelijk gekozen locatie vanwege het motto van bierbrouwer Gulpener: Op de Toekomst! Want daar draait het toch allemaal om, dames en heren: om die toekomst!
Kijk, u weet net zo goed als ik dat we economisch en financieel moeilijke jaren doormaken. Of je nou ondernemer bent, of politicus of particulier: je moet er doorheen en je zult er het beste van moeten maken. Dat geldt voor ons allemaal. Dit kabinet windt er geen doekjes om. We bakken geen zoete broodjes. We geven ook geen douceurtjes. Want het is zoals het is: we zitten in een moeilijke tijd en dat betekent dat alles een paar tandjes soberder moet. Maar dat dient wel een doel. Het is nodig met het oog op de toekomst. Want we willen wel winnen van de crisis! U toch ook? U wilt uw kinderen straks toch ook niet hoeven vertellen dat we hen een enorme schuldenberg nalaten? En dat ze maar moeten zien hoe ze het oplossen? We werken dus hard aan een goede toekomst voor onszelf en generaties die na ons komen en we doen het allemaal even met wat minder. En daarmee zijn dit lastige jaren, waarin er pijnlijke maatregelen nodig zijn.
Ik denk dat ik wel kan raden wat Cees-Jan Adema zo tegen mij gaat zeggen: dat hij en zijn achterban niet blij zijn met de accijnsverhogingen op bier. En Cees-Jan, ik begrijp dat. Het is een goed voorbeeld van een van de vele lastige maatregelen die ik niet zou nemen als ze niet heel erg nodig waren. Dat is nou net het hele punt: het is in deze moeilijke tijd wél heel erg hard nodig. Het nieuwe kabinet vraagt van iedereen in deze jaren wat extra’s, om Nederland straks gezond en sterk uit de crisis te laten komen. Dus ook van bierbrouwers en van bierdrinkers. Overigens: het kan altijd nog erger. De Franse biertax gaat in één keer omhoog met 160 procent...
Het feit dat we allemaal een veer moeten laten, is alleen maar een extra reden om blij te zijn met de samenwerking tussen de Vereniging Nederlandse Brouwers en de Belastingdienst. Want beide partijen zitten in deze financieel krappe tijd zeker niet te wachten op belastingfraudeurs en concurrentievervalsers. Dat is niet goed voor uw afzet, het is niet goed voor de schatkist van het land en het is niet goed voor eerlijke belastingbetalers.
Eind april hebben we al een intentieverklaring getekend om eensgezind belastingontduiking tegen te gaan. Vlak voor Koninginnedag 2012 hebben we de handhavingactie Oranjebier gehouden. De douane heeft toen bijna zeshonderd wagens gecontroleerd en ruim 370 café’s met een bezoek vereerd. Dat kreeg in meer dan zestig gevallen een vervolg. Maar belangrijker nog is het preventieve effect dat van zulke controles uitgaat. Met die actie hebben we gezamenlijk al een duidelijke waarschuwing uitgedeeld aan het adres van mensen die denken dat ze illegaal hun slag kunnen slaan door Nederlandse accijns te ontduiken. De Belastingdienst stelt zich samen met de bonafide handel te weer tegen malafide handel.
Vandaag bezegelen we die samenwerking met een officieel Memorandum of Understanding. We gaan nu structureel de samenwerking in het toezicht aan. De douane hoopt met informatie uit de branche nog doelgerichter te werk te kunnen gaan. Er is ook een overeenkomst met de wijnhandel in de maak. Zo werkt de Belastingdienst voortvarend verder aan afspraken met de accijnsbranches onder het motto: Toezicht doen we samen!
En omdat we bij de Belastingdienst ook wel begrijpen dat bierbrouwers vooral heel druk bezig zijn om hun bedrijf goed te laten draaien, maken we het u ook nog eens zo gemakkelijk mogelijk. Daarom zijn het Meldpunt Accijns en de daaraan gekoppelde Accijns-app ontwikkeld
waarmee u heel simpel een melding kunt doen. In uw eigen belang, omdat u er inkomstenderving mee remt en oneigenlijke concurrentie mee tegengaat. En u doet het ook in het belang van alle eerlijke Nederlanders die gewoon belasting betalen.
Dames en heren,
Ik doe dus bij deze gelegenheid een beroep op de bierbrouwers van Nederland om de blik vooruit te richten en te helpen om ons land sterker uit de crisis te laten komen. We zetten vandaag een belangrijke stap voorwaarts, met het oog op uw bedrijvigheid, met het oog op de Nederlandse schatkist en vooral: met het oog op de toekomst!