Uitzonderingen mogelijk op richtlijnen voor websites overheid
Bij het toegankelijk maken van websites voor gebruikers van allerlei apparaten en voor gehandicapten, mag de overheid in de toekomst afwijken van de bestaande webrichtlijnen. Maar alleen als daar een goede reden voor is. Ook moet er dan een goed alternatief zijn, zodat iedereen alle informatie kan krijgen en elektronisch zaken met de overheid kan regelen. Het toezicht daarop blijft onafhankelijk.
Dat schrijven de ministers Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer.
De huidige webrichtlijnen blijven het uitgangspunt om websites van de overheid voor iedereen toegankelijk te maken. Daarbij gaat het principe gelden "pas toe of leg uit", waardoor beargumenteerde uitzonderingen mogelijk worden.
De webrichtlijnen zijn bedoeld om sites van ministeries, gemeenten, provincies en allerlei overheidsdiensten voor iedereen met verschillende apparaten goed toegankelijk te maken, ook bijvoorbeeld voor blinden en slechtzienden en voor doven en slechthorenden.
Enkele voorbeelden:
- plaatjes moeten in tekst beschreven worden, zodat blinden en slechtzienden met hun leeshulpmiddelen (brailleapparatuur, grote letters) kunnen lezen wat er te zien is;
- filmpjes met geluid moeten beschreven en ondertiteld worden;
- pdf-files moeten ook met hulpapparatuur zijn te lezen, dus niet alleen grafisch zijn;
- invulformulieren moeten ook bruikbaar zijn voor mensen met een handicap;
- websites moeten met verschillende browsers toegankelijk zijn.
Rigide eisen onhaalbaar
Een rigide eis om volledig te voldoen aan alle webrichtlijnen is voor overheden een enorme klus, soms met onwenselijke en onredelijke resultaten. Zo is het onhaalbaar om alle oude, grafische pdf-files uit vorige jaren om te zetten in nieuwe versies. Het verbod om informatie alleen in kleur weer te geven, maakt het tonen van geografische kaarten soms moeilijk of onmogelijk. Ook zou het jammer zijn om filmpjes van gemeenteraadsvergaderingen of andere informatie niet meer snel aan te bieden, alleen omdat de arbeidsintensieve ondertiteling nog niet gereed is.
Hoewel er de afgelopen jaren al veel gedaan is, slaagt een deel van de ministeries en gemeenten er niet in om nog dit jaar aan alle eisen te voldoen.
Pas toe of leg uit
Het grote publiek zou de dupe worden als overheidssites de webrichtlijnen altijd onmiddellijk en zonder uitzonderingen toe moeten passen, terwijl dat soms niet haalbaar is. Daarom gaat het principe "pas toe of leg uit" gelden. Daarmee is het mogelijk (soms tijdelijk) af te wijken van de richtlijnen als daarvoor een goede reden is, én als er alternatieven worden geboden voor mensen met een handicap. Onafhankelijke inspecteurs zullen niet alleen letten op het toepassen van de webrichtlijnen; zij zullen ook beoordelen of uitzonderingen redelijk zijn en of er goede alternatieven worden geboden voor gehandicapte internetgebruikers. Want het uitgangspunt blijft dat overheidswebsites moeten voldoen aan richtlijnen voor toegankelijkheid.