Persconferentie viceminister-president Asscher na de ministerraad op 23 november 2012

Minister-president Rutte is in Brussel voor de top over de meerjarenbegroting van Europese Unie. Daarom zat viceminister-president Asscher de ministerraad voor. In zijn persconferentie stond Asscher stil bij de handelsmissie naar Brazilië, de tabaksverkoop aan jongeren en de voornemens uit het regeerakkoord.

ASSCHER:

Goedemiddag dames en heren, ik heb vanochtend voor het eerst de ministerraad mogen voorzitten. U weet waarom. Onze minister-president is in Brussel, samen met collega Timmermans van Buitenlandse Zaken, om daar te spreken over de meerjarenbegroting van de Europese Unie. Omdat het verstandig is om op één bord tegelijk: te schaken, doe ik geen uitspraken over de ontwikkelingen daar, zoals hij geen uitspraken zal doen over de ministerraad van vanochtend. En als u daar wel vragen over heeft dan verwijs ik u graag door naar de persconferentie die de minister-president na afloop zal gaan geven.

Er waren meer afwezigen vandaag. Ik had een vrij lege tafel om voor te zitten. Minister Ploumen is samen met staatssecretaris Dekker op weg geweest naar Brazilië, zij geeft daar een aantal dagen leiding aan een enorme delegatie met meer dan 150 Nederlandse bedrijven die daar in aanwezigheid van het Kroonprinselijk paar de Nederlandse belangen versterken. Het is op dit moment zo dat er al 8 miljard aan handelsvolume is met Brazilië. De berichten die wij tot nu toe hebben gekregen is dat dat zal stijgen, mede als gevolg van deze missie. Er worden contacten gelegd op verschillende gebieden die voor de Nederlandse industrie belangrijk zijn, wij verwachten daar dus veel van. Het is al de tweede reis die minister Ploumen in haar rol maakt. In de eerste week was zij  samen met de premier in Turkije om ook daar de potentie van Nederlandse bedrijven op dit soort groeimarkten te benutten. Dat is ook een van de redenen geweest dat er in de formatie is gekozen voor een combinatie van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. De ontwikkelingslanden van ooit zijn heel vaak de groeilanden van de toekomst en het is voor Nederland ongelooflijk belangrijk dat we daar bij zijn via het oude adagium ‘eerst de contacten en dan de contracten’.

Het kabinet dat er nu al een paar weken zit - ook al voelt het voor mij in ieder geval al alsof het wat langer is - wil de komende maanden vaart maken. Vaart maken met de uitwerking, met het in praktijk brengen van de voornemens in het regeerakkoord. We gaan dat vanzelfsprekend, dat heeft de minister-president gezegd, doen samen met anderen, zorgvuldig, met belanghebbenden in het bijzonder met werkgevers en werknemers waar het gaat om de sociale agenda. En nog meer in het bijzonder samen met de Tweede Kamer, maar we willen wel tempo maken. Dat betekent dat we alle voorstellen die een bezuiniging van 50 miljoen euro of meer moeten opleveren in het eerste jaar na ons aantreden aan de Kamer willen voorleggen en om dat mogelijk te maken moeten we enorm ons best doen. Dat vraagt veel van de Kamer om dat mogelijk te maken. We hebben ook besloten om een grote opschoonactie te beginnen, alle oude wetgeving wordt geïnventariseerd, we maken daar een lijst van in te trekken wetsvoorstellen, gaan we nog een paar dagen mee door en dan hopen we volgende week aan de Kamer te kunnen voorstellen welke wetsvoorstellen niet meer voor behandeling in aanmerking komen, zodat er ook capaciteit kan worden vrijgemaakt voor die enorme opgave om het regeerakkoord uit te voeren op snelheid.

We hebben vandaag ook gesproken naar aanleiding van een voorstel van staatssecretaris Van Rijn over het voornemen van de verkoop van tabak aan een andere leeftijdsgrens te binden, voortaan vanaf 18 jaar. Dat zal het voorstel zijn van het kabinet, de meeste jongeren die beginnen met roken die doen dat zo op of rond hun vijftiende levensjaar en na hun achttiende maken veel minder mensen de keuze om daarmee te beginnen. Ik hoef u niet uit te leggen hoe slecht dat is en we weten ook dat op schoolpleinen nu zo is dat de jongeren vanaf 16 wel mogen roken en daaronder niet. Wij vinden het een goede zaak om dat voortaan te gaan verbieden. Dat is wat ik u als eerste wilde melden uit de ministerraad.