Spies: ‘Investeren in integriteit’
Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen moeten blijvend investeren in de integriteit van hun politieke en bestuurlijke organen. Daar hoort een cultuur bij van openheid en bespreekbaarheid. Investeren in houding en gedrag, het thema integriteit structureel agenderen en intern toezicht zijn de beste manieren om integriteitsschendingen te voorkomen.
Dat schrijft minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer in een brief over de integriteit in het openbaar bestuur (motie Heijnen-Schouw).
Minister Spies baseert haar standpunt op gevoerde gesprekken, onderzoeksgegevens en casuïstiek. De praktijk wijst uit dat het grootste risico voor de integriteit ligt op het vlak van belangenverstrengeling. De minister ziet voldoende mogelijkheden om dit risico te verminderen. Daarbij werkt ze samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Interprovinciaal Overleg (IPO) en Unie van Waterschappen (UvW) en met beroepsorganisaties van bestuurders en volksvertegenwoordigers.
Om aan dit proces een positieve stimulans te geven, is een wet in voorbereiding om de rol van burgemeesters en commissarissen van de Koningin (cdK’s) bij het bevorderen van de integriteit wettelijk te verankeren. Burgemeesters en cdK’s kunnen vanuit hun positie, evenals de voorzitters van waterschappen, het thema integriteit agenderen, toezicht houden en in voorkomende gevallen optreden. De Handreiking integriteit politieke ambtdragers, die BZK samen met de VNG, IPO en UvW heeft opgesteld, wordt aangepast om bestuurders en volksvertegenwoordigers meer houvast te geven bij het voorkomen van belangenverstrengeling.
Documenten
-
Kamerbrief over integriteit in het openbaar bestuur
Brief van minister Spies (BZK) aan de Tweede Kamer over de uitvoering van de motie Heijnen-Schouw, aangenomen tijdens de...
-
Rapport bestuurlijke integriteit
Rapport over de achtergronden en risicofactoren die een rol spelen bij het ontstaan en de behandeling van niet integer gedrag