App voor melden discriminatie
Met een nieuwe app voor mobiele telefoons en tablets wordt het gemakkelijker om snel en actueel discriminatie te melden. Discriminatie komt veel vaker voor dan nu uit aangiftes en meldingen blijkt. Melden of aangifte doen is nodig om er tegen op te treden.
Minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) heeft de app gelanceerd. Een minuut later had hij de app zelf al op zijn eigen mobiele telefoon geïnstalleerd.
De applicatie is ontwikkeld in opdracht van de Landelijke Brancheorganisatie van Antidiscriminatiebureaus (LBA). Leers steunt de app met een subsidie van 14.000 euro om de app breed bekend te maken met banners op internet, posters en kaarten.
Cijfers
In 2011 werden landelijk door de Anti Discriminatie Bureaus (ADB’s) circa 6.300 klachten en meldingen over discriminatie geregistreerd. Maar uit onderzoek blijkt dat mensen uit specifieke doelgroepen (etnische minderheden, homoseksuelen, gehandicapten, vrouwen) nog veel vaker last hebben van discriminatie. In sommige onderzoeken geeft 30 tot 40 procent van de doelgroep aan elk jaar wel eens met discriminatie te worden geconfronteerd. Vaak doen mensen hiervan geen aangifte bij de politie of melden zij het niet bij een Anti Discriminatie Bureau. Ze weten vaak niet waar ze terecht kunnen, of denken dat een melding toch niet helpt. Met de app wordt het gemakkelijker discriminatie te melden.
De app
De gratis app 'Discriminatie melden' is te downloaden voor mobiele telefoons (Android en iPhone) via de Androidstore en de Iphonestore. In de app kan gekozen worden voor verschillende vormen van discriminatie: man/vrouw, godsdienst/levensovertuiging, etnische afkomst, homoseksualiteit, leeftijd en handicap/ziekte. Bij het melden via de app kan ook een foto meegestuurd worden. Zo kunnen mensen bewijs en uitleg geven, bijvoorbeeld als zij bij een café of disco geweigerd worden. Een melding van discriminatie komt door het opgeven van de postcode binnen bij een regionaal Anti Discriminatie Bureau.