Toespraak staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de slotbijeenkomst Duurzame Inzetbaarheid op 10 oktober 2012 in Den Haag
Dames en heren, Tex,
Dank voor het manifest. De honderd werkgevers die eraan hebben meegewerkt – velen zitten in de zaal – laten met dit manifest zien dat het kan: investeren in duurzame inzetbaarheid. Ook in een moeilijke economische tijd. Deze honderd werkgevers – met samen 320.000 werknemers – laten ook zien dat investeren in duurzame inzetbaarheid wat oplevert.
Ik ben bij één van de vier bijeenkomsten geweest die tot dit manifest hebben geleid. Het is inspirerend om te horen wat u al doet als het om duurzaam werken gaat.
We hebben daar in de film een aantal voorbeelden van gezien. Maar er zijn veel méér verhalen. Alleen paste niet alles in een korte film.
Zo is er bijvoorbeeld de Bilderberg Groep. Kamermeisjes maken daar nu samen een hotelkamer op orde, in plaats van dat ze alleen werken. Zij hebben daardoor meer plezier in hun werk en zij hebben minder lichamelijke klachten. Zo eenvoudig kan het zijn.
Een ander goed voorbeeld is MKB bedrijf WTH Vloerverwarming. In plaats van harder is men hier slimmer gaan werken. Samen met medewerkers is het productieproces efficiënter gemaakt. Daarmee zijn een heleboel dagelijkse ergernissen verdwenen. Er worden minder fouten gemaakt en ook hier hebben de mensen nu meer plezier in hun werk.
En dan de Brandweer Zuid-Holland-Zuid. Brandweerlieden krijgen hier tegenwoordig een tijdelijk contract van 20 jaar, in plaats van een contract voor onbepaalde tijd.
Tijdens de diensttijd worden de brandweerlieden nu opgeleid voor ander, minder belastend werk dat zij na afloop van hun contract kunnen doen. Iedereen zou zich – net als deze brandweerlieden - moeten realiseren dat de baan voor het leven niet meer bestaat.
Ik zei het al: U laat zien dat duurzaam werken kan. En het levert ook echt wat op. Voor uw bedrijf of organisatie. Voor de werknemers. En voor de Nederlandse economie als geheel.
· Als alle werkgevers door te investeren in duurzame inzetbaarheid het ziekteverzuim met 1 procent verlagen dan levert dat bij elkaar jaarlijks 2,6 miljard euro op. Per werknemer komt dat neer op meer dan 400 euro.
· Er zijn hier vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties die niet 1, maar zelfs enkele procenten verzuimdaling hebben gerealiseerd.
· Thebe Thuiszorg - met een daling van maar liefst 5 procent - is een goed voorbeeld. Dat geldt ook voor Siemens dat na overname van een fabriek binnen afzienbare tijd het verzuimpercentage terugbrengt naar het bedrijfsgemiddelde van 2 procent. Mijn complimenten!
· En als alle werkgevers dankzij investeren in duurzame inzetbaarheid ook de productiviteit met 1 procent zouden kunnen verhogen dan stijgt het bruto binnenlands product met 6 miljard euro per jaar. Een bedrijf met 100 werknemers ziet z’n omzet dan met 95.000 euro per jaar toenemen. Ook hiervan staan voorbeelden in het manifest.
Dames en heren, dank voor uw bereidheid mee te denken en uw praktijkervaring te delen met andere werkgevers. Hiermee krijgen ook zij zicht op het voordeel van investeren in duurzame inzetbaarheid.
Het ministerie van SZW wil dit ondersteunen vanwege het grote maatschappelijke en economische belang van duurzame inzetbaarheid.
Dat doen we niet om de verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers over te nemen. Het is aan u om als werkgevers en werknemers voor elkaar aantrekkelijk te blijven. Werkgevers en werknemers moeten zelf aan de slag met duurzame inzetbaarheid.
Maar we doen het wel om werkgevers en werknemers aan kennis en praktijkervaring te helpen, waardoor zij de eerste stap kunnen zetten op weg naar duurzaam werken. Daarna is het aan werkgevers om in overleg met werknemers te bezien welke stappen verder nodig zijn.
En ik roep u op om uw rol van ambassadeur voor duurzaam werken ook in de toekomst te blijven vervullen. Wij zullen u helpen en in onze contacten met werkgevers en werknemers steeds het belang blijven benadrukken van duurzaam werken.
Het is hierbij belangrijk dat bijzondere aandacht wordt besteed aan het midden- en kleinbedrijf. Kleine en middelgrote werkgevers hebben soms minder mogelijkheden om in duurzame inzetbaarheid te investeren.
Daarom gaat het ministerie van SZW samen met MKB Nederland ondernemers in het midden- en kleinbedrijf stimuleren om aan de slag te gaan met duurzaam werken. Hiervoor worden ondernemerscongressen en de MKB Servicedesk benut. Er komt ook een verkiezing van het MKB bedrijf dat het beste werk maakt van duurzame inzetbaarheid.
Verder gaat innovatiecentrum Syntens een beperkt aantal MKB ondernemers helpen bij het maken van een plan van aanpak voor concrete maatregelen die duurzame inzetbaarheid moeten bevorderen.
Het is fantastisch dat een aantal van u al heeft toegezegd aan ten minste twee werkgevers 1-op-1 advies te gaan geven op basis van uw eigen ervaring. Het is de bedoeling dat degene die advies krijgt op zijn beurt ook weer twee werkgevers gaat helpen met duurzaam werken. Zo zet u een belangrijke beweging in gang.
Vandaag komt daar de overheidscampagne Duurzame Inzetbaarheid bij. De campagne is in eerste instantie gericht op werkgevers, maar zal zich later ook op werknemers richten. In het kader van de werkgeverscampagne komen er werkgeversbijeenkomsten waar bedrijven en organisaties inspiratie, praktische kennis en ervaring kunnen halen. Die bijeenkomsten komen er in het hele land en voor verschillende bedrijfstakken. De eerste bijeenkomst met de Grafimedia en timmerbranche is zelfs al geweest.
En er volgen er meer, bijvoorbeeld met de bouw-, de zorg- en de transportsector. De eerste regiobijeenkomst staat gepland in Gelderland.
Een ander onderdeel van de campagne is de internetsite www.duurzameinzetbaarheid.nl. Hier worden uw ervaringen en die van de andere deelnemers aan onze vier bijeenkomsten voor iedereen inzichtelijk gemaakt. Het manifest komt erop. En belangstellenden kunnen er de rekensommen van daarnet nog eens nalezen.
Die site was er overigens niet gekomen zonder de inspanning van u hier in de zaal en uw collega’s.
Daarom wil u nog eens bijzonder hartelijk bedanken voor de positieve bijdragen die u de afgelopen tijd heeft geleverd. Mijn dank gaat ook uit naar Tex Gunning, die met zijn inspirerende verhaal de noodzaak van werken aan een duurzame wereld zeer overtuigend neerzet. Heel veel dank daarvoor.
Dames en heren, er rest mij nog een ding: het startsein voor de werkgeverscampagne Duurzame Inzetbaarheid.
Ik roep werkgevers en werknemers die nog niet bezig zijn met duurzame inzetbaarheid op snel een bezoek te brengen aan de site www.duurzameinzetbaarheid.nl en zich te laten inspireren door de vele goede en praktische voorbeelden, business cases en adviezen die daar te vinden zijn.
Dank u wel.