Aanpak van grote natuurbrand geoefend
Vandaag oefende de Rijksoverheid samen met Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland in de crisisoefening “Vulcanus”. Bestuurders, hulpdiensten en deskundigen oefenden een onbeheersbare natuurbrand en grootschalige evacuatie.
Vulcanus is een oefening met een fictief scenario waar de buitenwereld niets van merkt. De nadruk van oefening Vulcanus lag op het oefenen van de strategische besluitvorming op basis van (gebrekkige) operationele informatie. Hierbij lag het accent op het oefenen van de bestuurlijke besluitvorming en sturing. De hulpdiensten zijn dan ook niet daadwerkelijk uitgerukt. Wat er geoefend is, zijn de besluiten en activiteiten van de ministeries, betrokken diensten en de verschillende regionale (beleids)teams om de situatie het hoofd te bieden, de dilemma’s die zij moeten oplossen, de nationale en regionale informatie-uitwisseling en coördinatie en de (fictieve) crisisvoorlichting aan de media en het publiek.
Het doel van de oefening is de bestaande plannen, procedures en mogelijke maatregelen te oefenen die er zijn om de veiligheid en vitale voorzieningen te waarborgen. Met de contacten, ervaring en kennis die in aanloop naar en tijdens Vulcanus zijn opgedaan, zijn alle betrokken partijen beter voorbereid op natuurbranden. De oefenorganisaties in Den Haag en in Apeldoorn kijken terug op een waardevolle en leerzame oefening.
De Rijksoverheid houdt ongeveer twee keer per jaar een crisisoefening, want voorbereid zijn op rampen begint bij oefenen. Soms zijn die oefeningen heel grootschalig en zichtbaar, zoals de oefeningen Bonfire (2005, in de Amsterdam ArenA), Voyager (2007, in de Rotterdamse haven) of Waterproef (2008). Andere oefeningen zijn kleinschaliger en bedoeld om de crisisbesluitvorming, de informatie-uitwisseling en coördinatie, de plannen en de procedures te oefenen en zo nodig bij te stellen. De laatste oefening (Indian Summer, 2011) was gericht op een nucleaire ramp.