Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) opent de Week van de Opvoeding
Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) heeft op 1 oktober 2012 de Week van de Opvoeding geopend. Dit gebeurde bij De Opvoedbus in Den Bosch in aanwezigheid van ouders, leerlingen en leerkrachten. In de Week van de Opvoeding vinden door het hele land heen zo’n 1300 activiteiten plaats over de dagelijkse opvoeding en de vragen die daarbij horen. Veldhuijzen van Zanten benadrukte tijdens de opening dat kinderen en ouders veel van elkaar kunnen leren over social media.
Praten over Social Media
De staatssecretaris volgde eerst met ouders en leerlingen een workshop over social media in de bus. Aansluitend was ze aanwezig bij een debat over social media door derdeklassers.
Veldhuijzen van Zanten: “Over jezelf vertellen, foto’s en grapjes delen via Twitter of Facebook is leuk, maar er zijn ook risico’s en gevaren. Het is een nieuw spel waar de spelregels nog voor gemaakt moeten worden. Vanochtend was goed te zien dat kinderen hier openhartig over zijn en er ook zelf verantwoordelijkheid in nemen. Omgekeerd weten veel ouders niet hoe leuk en handig social media kunnen zijn, terwijl ze met ware sociale media deskundigen – hun kinderen – in huis wonen. Daarom is het belangrijk om het vaak over sociale media te hebben aan de keukentafel en tijdens de afwas. Als ouders en kinderen regelmatig bij elkaar meekijken wordt het voor allebei veiliger en leuker!”
De Opvoedbus als ontmoetingsplek
De Opvoedbus toert de rest van de week nog door het land als mobiele ontmoetingsplek voor kinderen, jongeren en hun ouders. In de bus is van alles te beleven. Kinderen kunnen hun vader of moeder interviewen, er zijn workshops voor jongeren over Twitter en Facebook en professionals gaan met elkaar in gesprek over opvoeden en opgroeien.
Twee, één, nul!
VOICE-OVER: De Week van de Opvoeding werd op het Hervion College in Den Bosch feestelijk geopend door staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten.
Ze nam een kijkje in de Opvoedbus, die de komende week op verschillende plekken in het land zal staan.
Een van de thema's is 'social media'.
De staatssecretaris ging in gesprek met leerlingen over het gebruik en de risico's van bijvoorbeeld Facebook en Twitter.
STAATSSECRETARIS VELDHUIJZEN: Ik sprak met 15- tot 17-jarigen jongens en meisjes door elkaar, en die vertelden echt heel openhartig over wat zij op Facebook communiceren of op Twitter en hoe ze dat afschermen en waar ze het voor gebruiken en ook wat de risico's ervan zijn. En ik heb me gerealiseerd dat het een spel is waar zij zelf de spelregels voor moeten maken.
En er is geen scheidsrechter want de ouders van deze kinderen kunnen dit minder goed.
Dus dit is iets wat je niet van je ouders leert.
Deels maak ik me daar zorgen over omdat de meest kwetsbaren dus ook geen bescherming hebben alleen van hun eigen leeftijdgenoten, maar ik heb bij deze jongelui gezien dat zij dit ook als extra verantwoordelijkheid als hun eigen medium zien.
VOICE-OVER: Veel leerlingen hadden verhalen over goede ervaringen met social media.
Maar soms worden er ook vervelende dingen geschreven over leeftijdgenoten.
VERSLAGGEVER: Wat gebeurt er dan?
CLAIRE: Dan pakken ze foto's van haar en zeggen: Dit is een hoer.
Ze is 16 jaar en zo en doet allemaal rare dingen met jongens.
Dat wordt er bijvoorbeeld gezegd.
VERSLAGGEVER: Hoe los je zoiets op?
Ja, je kan aangifte doen, naar je mentor gaan of je kan het ding ook helemaal blokkeren als spam en je kan het gewoon helemaal negeren, dat kan ook.
VERSLAGGEVER: Dat klinkt griezelig. Is het nog wel leuk, social media?
Jawel, want je leert ook ouwe mensen zeg maar, jeugdvriendinnen van de kleuterklas en zo en foto's, vrienden, familie... Je kan met iedereen in contact blijven.
VERSLAGGEVER: Nou had je net ook even een een-tweetje met de staatssecretaris. Wat heb je haar geleerd?
Ik heb haar leren pingen. Ja, want ze had een BlackBerry en ik drukte op 'ping' en toen zag ik dat ze daar nog nooit op had geklikt.
Dus heb ik haar leren pingen en nou heeft ze een meisje op Ping. Kan ze pingen.
Is ze er blij mee?
-Ja, ze was heel blij.
VELDHUIJZEN (VERBAASD): Hee! Hé, goed, hè?
GEKLAP EN GELACH
(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)
Week van de Opvoeding
In Nederland vinden deze week ruim 1300 opvoedactiviteiten plaats. Deze gaan allemaal over de gewone dagelijkse opvoeding en de vragen die daarbij horen. Ze zijn georganiseerd door ouders, kinderen, jongeren, maar ook professionals of vrijwilligers die werkzaam zijn op scholen, in de kinderopvang, bij peuterspeelzalen, Centra voor Jeugd en Gezin, bibliotheken, sportverenigingen enzovoort. Alle activiteiten staan op www.weekvandeopvoeding.nl
De Week van de Opvoeding vindt plaats van 1 tot en met 7 juni 2012 en wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. De Week wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Nationaal Fonds Kinderhulp.