Minder asielzoekers, snellere doorstroming en minder gezinsmigratie
In het eerste half jaar van 2012 zijn er opnieuw minder asielzoekers naar Nederland gekomen. Steeds vaker worden asielverzoeken snel afgehandeld. De bezetting van de opvangcentra is daardoor verder gedaald. Meer veroordeelde vreemdelingen zijn aantoonbaar vertrokken uit Nederland en het aantal vreemdelingen dat Nederland vrijwillig heeft verlaten is verder gestegen.
Dat blijkt uit de rapportage Vreemdelingenketen over de eerste helft van 2012, die minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Minder asielaanvragen
Terwijl op Europees niveau het aantal asielaanvragen stijgt, is het in Nederland opnieuw gedaald. Het aantal eerste asielaanvragen daalt van 5.710* in de eerste helft 2011 naar 4.600 in de eerste helft van 2012. Het aantal tweede en volgende asielaanvragen is opnieuw gestegen van 1.410 naar circa 2.000. Deze stijging onderstreept de noodzaak om door te gaan met het stroomlijnen van toelatingsprocedures. Steeds vaker worden asielaanvragen afgehandeld in de achtdaagse Algemene Asielprocedure. Een andere ontwikkeling is dat de bezetting van de asielzoekerscentra verder is gedaald door de verminderde eerste asielaanvragen en doordat asielzoekers die een verblijfsstatus krijgen sneller doorstromen naar gemeenten. Hierdoor zal het aantal opvangplaatsen verder krimpen met 3000 plaatsen en dalen de kosten van asielopvang in twee jaar van 485 miljoen euro in 2010 tot circa 380 miljoen euro in 2012.
Vrijwillige terugkeer
Het aantal vreemdelingen die vrijwillig zijn vertrokken naar het land van herkomst is in het eerste half jaar van 2012 verder gestegen naar 2.450. Dit zijn ruim 400 personen meer dan de vergelijkbare periode in 2011 en ruim 600 meer ten opzichte van 2010. In totaal zijn van januari tot en met juni 2012 11.440 vreemdelingen uit Nederland vertrokken.
Veroordeelde criminele vreemdelingen vertrekken uit Nederland
In het eerste half jaar van 2012 zijn meer veroordeelde vreemdelingen vertrokken dan in dezelfde periode in 2011. Van de circa 490 vertrokken veroordeelde criminele vreemdelingen is circa 75% aantoonbaar uit Nederland vertrokken, een stijging van 5 procentpunt ten opzichte van een half jaar eerder.
De mogelijkheid voor criminele vreemdelingen in detentie om vervroegd in vrijheid gesteld te worden op voorwaarde van vrijwillig vertrek uit Nederland, is een succes. Hiervan hebben ongeveer 90 personen gebruik gemaakt; zij hebben Nederland inmiddels verlaten.
Reguliere migratie
Het aantal ingediende aanvragen voor een reguliere verblijfsvergunning (voor gezins-, arbeids- en kennismigratie) is met zes procent gedaald van 26.920 in de eerste helft vorig jaar naar 23.090 in de eerste helft van dit jaar. Van de afgehandelde aanvragen is ongeveer 90 procent gehonoreerd. De daling zit vooral in gezinsvorming; voor gezinshereniging is het aantal aanvragen nagenoeg gelijk gebleven.
Harmonisatie EU-asielstelsel
Een belangrijk punt blijft de onevenwichtige verdeling van het aantal asielverzoeken tussen de lidstaten van de Europese Unie. Dit illustreert het belang van een gemeenschappelijk Europees asielstelsel waarvoor Nederland zich blijft inzetten. Harmonisatie is belangrijk omdat daarmee de verschillen tussen de lidstaten en ‘asielshoppen’ worden weggenomen. Nederland staat op plaats zeven als het gaat om de meeste asielaanvragen in de EU.
* Alle genoemde cijfers zijn afgerond, identiek aan de afronding in de ‘Rapportage Vreemdelingenketen’. Door de overgang naar een nieuw computersysteem bij de IND, zijn geen exacte uitgesplitste cijfers beschikbaar van asiel en reguliere migratie.
Documenten
-
Kamerbrief over Rapportage Vreemdelingenketen periode januari-juni 2012
Brief waarmee ministers Leers (I&A) de rapportage Vreemdelingenketen januari - juni 2012 aanbiedt aan de Tweede Kamer.
-
Rapportage Vreemdelingenketen januari-juni 2012
Deze rapportage beschrijft in hoofdlijnen de resultaten van de Vreemdelingenketen in het eerste halfjaar van 2012 aan de hand...