Meer gegevens van vliegtuigpassagiers naar Marechaussee
De Koninklijke Marechaussee op Schiphol krijgt van tevoren meer gegevens van vliegtuigpassagiers op risicoroutes om de grenscontroles efficiënter te laten verlopen en illegale immigratie te bestrijden. De passagiersgegevens komen van de luchtvaartmaatschappijen.
De ministerraad heeft op voorstel van minister Leers voor Immigratie, Integratie en Asiel ingestemd met deze wijziging van het Vreemdelingenbesluit 2000.
Passagiersgegevens
Sinds begin dit jaar krijgt de Marechaussee bij vluchten op risicoroutes al een aantal gegevens van passagiers: naam, geboortedatum, nationaliteit, nummer reisdocument en een aantal vluchtgegevens. Daar komen een paar gegevens bij: man of vrouw, het land van afgifte en de vervaldatum van het reisdocument, de gevolgde reisroute en het boekingsnummer.
Door gegevens over reizigers al voor aankomst te analyseren, kunnen risico’s van illegale immigratie (waaronder mensenhandel) worden gedetecteerd. Bepaalde reizigers krijgen dan een intensievere controle, terwijl andere reizigers juist sneller de grens kunnen passeren. De nieuwe gegevens zijn daarbij belangrijk: de exacte reisroute kan bijvoorbeeld een indicatie opleveren over slachtoffers van mensenhandel en met het boekingsnummer wordt zichtbaar welke passagiers samen hebben geboekt.
Privacybescherming
De passagiergegevens krijgen de bescherming van de Wet politiegegevens. Ze mogen alleen worden gebruikt voor het doel waarvoor ze worden gevraagd: efficiënte grenscontrole en bestrijding van illegale immigratie. Daarvoor worden ook alleen de hoogst noodzakelijke gegevens verzameld. Gegevens die niet meer nodig zijn, worden binnen 24 uur vernietigd.
Op dit moment gaat het om vluchten vanaf een aantal luchthavens in Armenië, Bahrein, Brazilië, China, Egypte, Hong Kong, Iran, Kenia, Koeweit, Libië, Maleisië, Nepal, Oeganda, Oekraïne, Panama, Qatar, Rusland, Saoedi Arabië, Singapore, Syrië, Thailand, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Afrika.