Proef met Veilige Publieke Taak op school een succes
Ruim 100 op maat gemaakte Halt-straffen voor jongeren die agressie pleegden tegen werknemers met een publieke taak. Dat is een van de resultaten van de proef die Halt Nederland gedurende 9 maanden heeft gehouden in Kennemerland en Zuidwest Nederland. De proef bestond uit voorlichting op scholen en een experiment, in samenwerking met de politie, met speciale Halt-straffen. Minister Spies ontving deze week vertegenwoordigers van Halt Nederland en deelnemende scholen om de resultaten van de proef te bespreken.
Voorlichting aan kinderen en ouders
Het doel dat Halt op basis- en middelbare scholen wil bereiken, is begrip voor elkaar. 'Het werken met beelden is bij jongeren heel effectief. De brandweerman of ambulancebroeder is niet alleen een hulpverlener, maar ook een vader. Het kan ook jouw vader zijn', legt Brigit Bakels van het Haarlem College uit. Het voorlichtingstraject op scholen richt zich niet alleen op jongeren maar is ook bedoeld voor hun ouders en de scholen zelf. Wat voor rol hebben werknemers met een publieke taak in de maatschappij? En wat zijn de gevolgen van agressie en geweld tegen deze werknemers? Daarnaast zijn de scholen voorgelicht over hun eigen verantwoordelijkheid als werkgever. 'Het gebeurt niet alleen buiten de school maar ook tegen docenten. Door zowel leerlingen als ouders', aldus Arina Kruithof, directeur van Halt Nederland.
Halt-straf op maat voor Veilige Publieke Taak
Als jongeren in de fout gaan tegen werknemers met een publieke taak komen hun zaken via de politie bij Halt terecht. Halt zorgt in zo’n geval voor een op maat gemaakte Halt-straf. Die bestaat onder andere uit een leeropdracht en het herstellen van de relatie tussen de jongere en het slachtoffer door het aanbieden van excuses en in gesprek gaan over de gevolgen van de agressie. ‘Op dat moment beseft een jongere dat een werknemer met een publieke taak ook een mens is en dat je iemand echt kunt raken met schelden en agressief gedrag', benadrukt Mario Philippo van Halt Kennemerland.
De pilot van Halt is tot stand gekomen met subsidie van het programma Veilige Publieke Taak van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.