Uitstoot vervuilende dampen fors afgenomen
De uitstoot van verdampende oplos- en ontvettingsmiddelen in Nederland is het afgelopen decennium met meer dan een derde afgenomen. Door het beperken van vervuilende dampen is de luchtkwaliteit verbeterd en de kans op zomersmog verminderd.
Samen met het verantwoordelijke bedrijfsleven staat het Ministerie van Infrastructuur en Milieu vandaag stil bij de succesvolle afsluiting van het Nationaal Reductieplan Vluchtige Organische Stoffen. In het jaar 2000 werd in Europees kader afgesproken dat de emissies in tien jaar tijd met 30 procent zouden worden teruggebracht. Onlangs is aan Brussel gerapporteerd dat Nederland een reductie van 35 procent heeft gerealiseerd.
Vluchtige organische stoffen komen vrij bij de productie, op- en overslag van aardgas en –olie, in de energiesector, in de grafische industrie, de bouw, de metaalindustrie en bij de benzinepomp. Het gaat met name om benzinedampen, om verdampende oplosmiddelen uit drukinkt, lijm en auto- en bouwlakken, en om ontvettingsmiddelen waarmee metaal wordt gereinigd. De uitstoot is de afgelopen jaren enerzijds afgenomen door het verminderd gebruik van deze stoffen, anderzijds door het afvangen van de verdamping.
Sommige vluchtige organische stoffen kunnen (afhankelijk van concentratie en andere omstandigheden) bij het inademen direct schadelijk zijn voor de gezondheid. Een grootschaliger effect is dat de dampen onder invloed van zonlicht een chemische reactie aangaan met stikstofoxiden, waardoor ozon ontstaat. Een hoge concentratie ozon (smog) in de zomer heeft effect op de ademhalingswegen en kan schade veroorzaken aan gewassen en materialen.
Een aandachtspunt tijdens de afsluitende bijeenkomst rond het Nationaal Reductieplan VOS, vanmiddag in Madurodam, is de vraag hoe nog resterende, grote bronnen van VOS-emissies kunnen worden aangepakt. Daarbij gaat het met name om het varend ‘ontgassen’ van tankerschepen die hun vloeibare lading hebben gelost, en om verdamping van vloeibare lading tijdens de op- en overslag in de havens.